Determination of wall-shear strees in a rectangular open channel
  1. Tez No: 2705
  2. Yazar: AYDAN SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT ÇIRAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Açık kanal, düzgün akım, hız dağılımı, cidar kayma gerilmesi. -iv, Open channel, uniform flow, velocity distribution, wall-shear stress - Ill
  7. Yıl: 1987
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZET Dikdörtgene] Açık Kanalda Cidar kayma Gerilmelerinin Hesaplanması SARI, Aydan Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Cahit Çıray Aralık 1987, 124 Pages Bu çalışmada, dikdört genel açık kanalda, türbülanslı akımda, cidar kayma gerilmeleri hesaplanmıştır. Bunun için, cidar kayma gerilmeleri, hız ölçümleri kullanılarak belirlenmiştir. Islak çevreye dik kesitlerde logaritmik hız dağılımının geçerliliği _MldlA+RlnfK1/2^ yUt \ varsayılmış, -ı /? - h. + d îrn.A u).; düzgün hız dağılımındaki, boyutsuz cidar kayma gerilmeleri K(I) =ve A,B sabitleri bulunmaya çalışılmıştır. Tavg Lineer olmayan denklem sistemlerinin çözümü için yarı-teorik bir metod kullanılmıştır. Hesapları yapabilmek için, ölçülmüş veriler computer için hazırlanmış ve tekrarlayıcı yöntem kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF WALL SHEAR STRESS IN A RECTANGULAR OPEN CHANNEL SARI, AYDAN M.S. in Civil Engineering Supervisor: Prof.Dr. Cahit Çıray December 1987, 124 Pages In this study, determination of wall shear stresses for turbulent flow in a rectangular open channel is investigated. For this purpose, as a reverse problem, the wall shear stresses are determined starting from mean velocity measurements. Assuming the validity of logarithmic velocity distribution along perpendiculars to the wetted perimeter, dimensionless shear stresses T (I) K(I) = - - ^2S--, and a single pair of constants ( A and B) Tavg ; in the unified velocity distribution are tried to be found U(I'J) 1/2 *>T,Y75* A + B.ln(Kx/^(l).1) U.KV^(I) v T A semi-theoretical method is applied for the solutions of non-linear equations. An iterative process is carried on, by feeding the measurement data to a computer to perform the calculations.