Cilalı serbest yüzeyli akımlarda cidar kayma gerilmelerinin sürtünme faktörüne etkisi
The effect of wall shear stress on friction factor in smooth open channel flows
  1. Tez No: 78100
  2. Yazar: AHMET BİLGİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER YÜKSEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Açık kanal, hız dağılımı, cidar kayma gerilmesi, enerji kaybı V, Open channel, velocity distribution, wall shear stress, energy loss VI
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
ÖZET Açık kanal akımlarında hız dağılımlarının bilinmesi, kanalların tasarımında, enerji kayıplarının belirlenmesinde ve sediment hareketleri gibi bir çok kritik mühendislik problemlerinin incelenmesinde oldukça önem kazanır. Bu nedenle cilalı dikdörtgen açık kanalda lokal hız ölçümleri yapılarak hız dağılımları, cidar kayma gerilmeleri ve sürekli yük kaybı belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma altı bölümden, kaynaklar ve eklerden oluşmaktadır. Birinci bölümde; konu ile ilgili literatür taraması yapılmakta, çalışmanın amaç ve kapsamı belirlenmekte, günümüzde kullanılan ilgili teorik ve deneysel yöntem tanıtılmaktadır. İkinci bölümde; deney düzeneği ve yapılan çalışma yer almaktadır. Çalışmada 0,21x0,45x9,00 metre boyutlarındaki pürüzsüz açık kanal modeli üzerinde pitot tüpü kullanılarak, kanalın orta kısmında ve tam türbülanslı bölgede, 8 farklı kesit ile 34 farklı eğimdeki en kesitte hız ölçümleri yapılmıştır. Bunun için, Islak çevreye dik kesitlerde logaritmik hız dağılımının geçerliliği kabul edilmiş, düzgün hız dağılımındaki boyutsuz cidar kayma gerilmeleri K(l) ve A, B sabitleri hesaplanmıştır. Lineer olmayan denklem sistemlerinin çözümünde ise yarı teorik bir metot kullanılmıştır. Üçüncü bölümde; çözümler sonucu ortaya çıkan boyutsuz cidar kayma gerilmesine, logaritmik kanunların sabitliğine, sürekli yük kaybına ilişkin bulgular açıklanmaktadır. Dördüncü bölümde; elde edilen bulgular tartışılmıştır. Beşinci bölümde; çalışmadan elde edilen sonuçlar verilmektedir. Altıncı bölümde; öneriler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Knowing the velocity distribution in open channel is very important for investigation of engineering problems such as design of channels, determination of energy loss and sediment actions in rectangular smooth open channels. For this purpose, the velocity distribution, wall shear stress and energy loss have been determined by local velocity measurement in a rectangular smooth open channel. This study consists of six section, reference and appendices. First chapter contains; investigation of literature about this subject, purpose and content of this study and explanation of theoretical and experimental studies which are used in recent years. Second chapter; includes introduction of experimental set and experimental studies made by this set. In these experimental studies, in a smooth open channel model which has dimensions of 0,21X0,50X9,0 m, velocity measurement was made by using a pitot tube in the middle of channel and full turbulenced region at 8 different sections with 34 different slopes. For this purpose, assuming the validity of logarithmic velocity distribution along perpendiculars to the wetted perimeter, dimensionless shear stress K(l), and single pair of constants A, B in the unified velocity distribution are tried to be found out. A semi-theorical method is applied for the solutions of non-linear equations. In the third chapter; these experimental studies results are explained which are related with dimensionless wall shear stress, stabilities of logarithmic law and energy loss. In the forth chapter; results of the study are discussed. The fifth chapter; gives the results. The sixth chapter; gives suggestions.