Magnetic resonance technologies based on reverse polarization for image-guided interventions
Görüntü rehberli girişimler için ters kutuplaşma temelli manyetik rezonans teknolojileri
  1. Tez No: 270519
  2. Yazar: HAYDAR ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGİN ATALAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Manyetik rezonans görüntüleme, girişimsel MRG, kateter izleme, işaretleyici, indükleyerek eşlenmiş radyo frekans sargısı, sıralı gönderim sistemi, kuşkafesisargısı, Magnetic resonance imaging, interventional MRI, catheter tracking, fiducialmarker, inductively coupled RF (ICRF) coil, transmit array system, birdcage coil
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu doktora tezinde görüntü rehberli girişimler için ters kutuplaşma tabanlı dört manyetikrezonans (MR) teknolojisi sunulmuştur. İlk üç çalışma kateter, biyopsi iğnesi, ve rehber tel gibigirişimsel cihazların takibine dayanmaktadır. Girişimsel cihazlar üzerlerine işaret, sargı, ya dafazladan cihaz yerleştirilmeden MR görüntüleme (MRG) ile görüntülenememektedir.Çalışmalarımız, girişimsel cihazların konum bilgilerini elde edebilmek için farklı görüntülemeyöntemlerinden faydalanmaktadır. Son çalışmamız sıklıkla hacim sargısı olarak kullanılankuşkafesi tasarımının yeni bir şekli olarak indükleyerek eşlenmiş radyo frekans (İERF) sargısıolarak kullanımına dayanır. Bu yeni tasarım prostat biyopsisi ya da bağırsaklarıngörüntülenmesinde kullanılabilir.Ters kutuplaşma, manyetik alanın insan an 7atomisi sinyaline duyarlı olmadığı bir modudur. Bunedenle, ters kutuplaşma kavramının ortaya atılmasına kadar işe yaramaz olduğu kabuledilmiştir. Düz kutuplaşmış olan indüklenmeyle eşleşmiş radyo frekansı (İERF) sargılarınınkullanılması, ters kutuplaşma modunu işe yarar hale getirmiştir, çünkü düz kutuplaşmış birmanyetik alan hem düz hem de ters kutuplaşmış manyetik alanları içinde barındırır.Sonuçolarak, İERF sargılarının girişimsel aletlere monte edilmesiyle bu metodun girişimsel MRgörüntülemede kullanılmasının yolu açılmıştır.Sunulan çalışmaların başarısı fantom, hayvan, ve gönüllü çalışmalarında denenmiştir. Butezdeki çalışmaların daha iyi görüntüleme sistemleri elde etmeye katkı sağlayacağınainanıyoruz.
Özet (Çeviri)
In this PhD dissertation, we presented four magnetic resonance (MR) technologies establishedupon reverse polarization for image guided interventions. The first three studies are based ontracking interventional devices, such as catheters, biopsy needles, and guidewires. Theinterventional devices cannot be seen using MRI without markers, coils, or extra devices. Ourstudies utilize different imaging modalities in order to obtain positional information of theinterventional devices. The last study is a novel inductively coupled radio frequency birdcagecoil design, which is a miniaturized version of a widely used volume coil. The new design canbe used for prostate biopsy or imaging intestines.The reverse polarization is a mode of magnetic field that is not sensitive to anatomy signal.Therefore, it had been useless until the introduction of the reverse polarization concept. Usinga linearly polarized inductively coupled radio frequency (ICRF) coil enables the reversepolarization mode, because a linearly polarized signal consists of both forward and reversepolarization signals. As a result, building the ICRF coil to interventional devices paves the wayof using this method in interventional MRI.Performances of developed technologies were tested in phantom, animal, and volunteerstudies. We believe that the studies explained in this dissertation contribute to obtaining betterimaging systems.