TL-vague modüller
TL-vague module
  1. Tez No: 270637
  2. Yazar: DİLEK BAYRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SULTAN YAMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: TL-vague grup, TL-vague halka, TL-vague modül, TL-vague group, TL-vague ring, TL-vague module
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu tezin temel amacı grup, halka ve modül kavramlarına ilişkin temel sonuçların TL-vague grup, TL-vague halka ve TL-vague modüllerdeki karşılıklarını incelemektir.Bu çalışma iiki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, tezde ihtiyacımız olduğu kadarıyla kafes, grup, halka, modül, L-fuzzy alt kümeler, L-fuzzy bağıntılar ve TL-fuzzy fonksiyonlar ile ilgili temel kavramlardan oluşmaktadır. Ayrıca bu çalışmanın temelini oluşturan TL-vague gruplar ve TL-vague halkalarla ilgili bilgiler derlenmiştir.Çalışmanın özgün bölümünü oluşturan ikinci bölüm üç kısımdan oluşmaktadır. Birinci ve ikinci kısımda TL-vague gruplarla ve TL-vague halkalarla ilgili bazı yeni özellikler incelenmiş ve ilgili örnekler verilmiştir. Tezin son kısmında TL-vague modül ve TL-vague alt modül tanımlanmış ve modüllerdeki temel teoremler TL-vague modüllere aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to study basic properties of vague notions such as TL-vague group, TL-vague ring and TL-vague module which are vague versions of the structure of group, ring and module.This thesis consists of two chapters. Chapter one deals with the basic concepts of lattice, group, ring, module, L-fuzzy subset theories, L-fuzzy relations and TL-fuzzy functions which will be needed. Also basic material concerning TL-vague groups and TL-vague rings which make up the basis of the thesis are established.Second chapter, which is the original part of this study, consists of three sections. In the first and second parts, some new properties of TL-vague group and TL-vague ring are investigated and give some examples. In the last chapter, the notions of TL-vague module and TL-vague submodule are transmitted in TL-vague module of the basic theorems of module is given.