Mass transfer studies in a gas-liquid contactor mixed with an injector
  1. Tez No: 2712
  2. Yazar: İLKNUR BAYLAKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKER GÜRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kütle aktarım katsayısı, gaz oranı, enjektör lü temas aparatı. -vi, Volumetric mass transfer coefficent, Gas Holdup, Ejector Contactor. -iv
  7. Yıl: 1987
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZET BÎR ENJECTÖR ÎLE KARIŞTIRILAN BİR GAZ SIVI TEMAS APARATINDA KÜTLE AKTARIMI ÇALIŞMALARI BAYLAKO?LU, İlknur Yüksek Lisans Tezi: Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Türker Gürkan Aralık 1987 121 sayfa. Bölüm atelyesinde imal edilen bir ejektör tipi temas aparatı özelliklerini belirlemek üzere incelenmiştir. Gazın aparattaki hacim oranı bir manometre tekniği ile ve hacim sel kütle aktarım katsayısı k_a ise oksijenin havadan suya zamana bağlı transfer hızı ölçülerek bulundu. Gazın hem emildiği hem de kompresör ile basıldığı deneyler gerçekleş tirildi. Temas aparatı içinde sıvının yüksekliği 50-100 cm -4 -4 3 sınırları arasında, sıvı akış hızı 1.66x10 -7.5x10 m /s -3 -3 3 arasında ve gaz akış. hızı da 1.45x10 - 4.25x10 m /s arasında değiştirildi. kTa ve averaj hacimsel gaz oranını, £ ", birim temas iı av aparatı hacmi için harcanan güç miktarı (P/V) ile başarı ile ifade eden korrelasyonlar bulundu. Çeşitli korrelasyonlar tezde verilmiştir. -v-Sistemin kütle aktarım özelliklerini sorpsiyon ve dispers iyon sayıları cinsinden ifade eden korrelasyonlar da bulundu. Elde edilen bağıntıların literatürde verilenlerle benzer eğilimler gösterdiği bulundu. Suya tuz eklenmesinin etkisi de incelendi. Elektrolit eklenmesi kabarcık bileşimini azaltıp k a ve e de artışa neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASS TRANSFER STUDIES IN A GAS-LIQUID CONTACTOR MIXED WITH AN INJECTOR BAYLAKO?LU, Î Ik nur M.S. in Chemical Engineering Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Türker Gürkan December 1987, 12i pages. An ejector contactor built in the department workshop is studied to establish its mass transfer and gas hold-up characteristics. The hold-up values are measured by a manometer technique and the unsteady transfer of oxygen from air to water is utilized to measure k_a, the volumetric mass transfer coefficient. Both induction and compression mode experiments have been carried out. The height of liquid in the contactor is varied in the range 50-100 cm, the liquid flow rate in the range -4 -4 3 1.66x10 -7.5x10 m /s and the gas flow rate in the range 1.45xl0“3-4.25xl0”3 m3/s. k_a and e, the average volumetric gas holdup, can Jj av be successively correlated with power dissipation per unit volume of contactor (P/V). Several correlations are provided. The mass transfer characteristics of the system is also correlated in terms of sorption and dispersion numbers. *iii-The trend of obtained correlations are similar to those reported in literature. The effect of electrolyte addition is also investigated. Electrolyte addition suppresses coalescence and causes an increase in both kTa and e L av