Yurtdışına e-ticaret ve ihracatımıza olası etkileri
Possible effects of the cross-border e-commerce on Turkish exports
  1. Tez No: 271292
  2. Yazar: MEHMET RECEP USALAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EROL BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İhracat, Hızlı Taşımacılık, Exports, Air Cargo
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
1990'lı yılların başında dünya gündemine giren, 2000'lerin başına kadar hızla gelişen ve 2000 yılındaki ?dot.com? krizi ile duraklayan e-ticaret 2006 yılından itibaren toparlanmaya ve dönüşüm geçirmeye başlamıştır (Goldfarb, 2006). İnternete bağlanan kullanıcıların artması ve özellikle internet erişimli mobil cihazların geliştirilmesi, tüketicilere yönelik e-ticaretin dönüşümünü gerektirmiştir. Dış ticaret açısından bu dönüşümün en çarpıcı yanı, uluslararası ticarette sınırların gerçekten sanallaşması olmuştur. Müşteri kavramı artık satıcının ülkesinden farklı coğrafyalarda yaşayanları da kapsamaktadır.Bilgi ve iletişim araçlarının da yardımıyla uluslararası kargo taşımacılığı kolaylaşmış ve yaygınlaşmıştır. Bunun bir sonucu olarak, tüketiciler internette alacakları ürünleri bir başka ülkede daha ucuz ise, o ülkeden almayı tercih etmeye başlamışlardır. Yurtdışına e-ticaretin gündeme gelmesiyle, e-ticaret işletmeleri internette birden fazla dilde yayıma ağırlık vererek bu pastadan pay almaya çalışmaktadır.İşletmeleri, e-ticaretin sunduğu bu yeni fırsatın yanında, daha yoğun bir rekabet de beklemektedir. Fiyat arama motorları birden fazla ülkede fiyat karşılaştırması yaparak tüketicileri daha da kışkırtmaktadır. Düne kadar yerelde rahat ticaret yapanlar artık adını bile duymadıkları ?sanal rakipler?le başa çıkmak zorunda kalacaklardır.Bu çalışmanın amacı, yurtdışına e-ticaretle ilgili olarak Türkiye ve dünyada yürütülen çalışmalar ile bu e-ticaretin ihracatımıza olası etkilerini incelemektir.
Özet (Çeviri)
e-Commerce which has taken place on the world's agenda in 1990s has been begun rapidly evolving and recovering from 2006, after the dotcom's depression in 2000.Increasing online users and especially the development of internet accessible mobile devices has demanded the retail e-commerce to be transformed. The most striking aspect of this transformation from the point of international trade is that the borders are really started to be virtualized. The concept of the customer now covers the ones living in different places other than the vendors' country.With the help of information and communication tools with the parcel transportation has become readily available and widespread. As a result, consumers are started to prefer to buy products from another country if they are cheaper there. By the introducing e-commerce into the agenda, e commerce vendors are trying to get a slice from this cake by concentrating on the net with deploying more foreign languages.In addition to this new opportunity offered by e-commerce, a more intense competition is waiting for the Businesses. Price comparison engines are provoking customers by offering multiple searches for multiple country prices. It is no longer comfortable for local businesses. They had to deal with the virtual rivals whose name they never known before.The objective of this study to examine the efforts regarding the cross border e-commerce carried in Turkey and the world and the possible impacts of this e-commerce on Turkish exports.