Remazol Red 195 boyasının Rhodopseudomonas sp. 51ata suşu tarafından degredasyonu
Degradation of Remazol Red 195 dye by the bacterium Rhodopseudomonas sp. 51ata
  1. Tez No: 271486
  2. Yazar: LEYLA ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTEN ÖZTÜRK, PROF. DR. MEYSUN İBRAHİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Biology, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Rhodopseudomonas sp, Reactive Red 195, MAT besiyeri, HPLC, FTIR, azo bileşikler, boyar madde, degredasyon, Rhodopseudomonas sp, Reactive Red 195, MAT medium, HPLC, FTIR, azo compounds, azo dye, degradation
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada, Akkaya göletinden izole edilen fotosentetik anaerobik bakterilerden olan Rhodopseudomonas sp. 51ATA suşu tarafından Reactive Red 195 (Remazol Red 195) boyasının degradasyonu araştırılmıştır. Bakterinin boyayı karbon kaynağı olarak mineralize edip etmediği çeşitli metotlarla belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla (altıncı tip ve MAT besiyeri olmak üzere) iki farklı besiyerinde gelişmesi ve boyayı degradasyonu spektrofotometrik olarak takip edilmiştir. Altıncı tip besiyerinde bakteri gelişiminin az olmasından dolayı Reactive Red 195 boyasının degradasyonun tümüyle gerçekleşemediği, fakat MAT besiyerinde bakteri gelişiminin fazla olması nedeniyle boyanın tamamını mineralize edebildiği belirlenmiştir. Boyanın degradasyonu sonucu ortaya çıkan ara metabolitlerin varlığı ve nitelikleri FTIR ve HPLC analizleriyle belirlenmeye çalışılmıştır. Glukoz gibi ikinci bir karbon kaynağının bulunmasının boyanın degredasyonunu kolaylaştırdığı ve 18. güne kadar boyanın tümüyle mineralize edildiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the biodegradation of Reactive Red 195 dye by the photosynthetic anearobic bacterium Rhodopseudomonas sp. 51ATA strain that was isolated from lake Akkaya- Niğde was investigated. Several methods have been used to determine whether the bacterium mineralizes the dye as a sole source of carbon. Therefore, two different types of media has been used (6- type and MAT medium) for their growth. The biodegradation of the dye by these bacteria was followed spectrophotometrically. Since the growth of these bacteria in the (6- type) medium was low, the entire Reactive Red 195 dye was not degraded and because its growth in MAT medium was higher, the dye was totally mineralized. The degradation of the dye and the characteristics of the metabolites were studied further on by FTIR and HPLC techniques. From this results, we could conclude that the dye has been totally degraded and mineralized within 18 days. In addition to this, the presence of a second carbon source such as glucose has increased degradation dramatically.