Şizofreni hastalarının bakım veren yakınlarında hastaların rehabilitasyon merkezine devam etmelerinin etkisi
The effects on primary care givers whose patients have been followed in a rehabilitation centre
  1. Tez No: 271685
  2. Yazar: FATMA AYSEL KOL AKINCI
  3. Danışmanlar: UZMAN AYLA YAZICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, Bakım Veren Yükü, Duygu Dışavurumu, depresyonStigmatizasyon
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada, hastaların rehabilitasyon merkezinde takip edilmelerinin ailenin bakım veren üyelerinin duygu dışa vurumu, depresyon, stigmatizasyonun içselleştirilmesi ve yüklülüğüne etkisini gösterilmesi amaçlanmıştır.Çalışmaya Mart 2010-Temmuz 2010 tarihleri arasında, Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ayaktan Tedavi Ünitesi'nde takip ve tedavi edilen, DSM IV-TR kriterlerine göre şizofreni tanısı alan 50 hastanın bakım veren yakınları ve aynı hastanenin Rehabilitasyon merkezine devam edip, takip ve tedavisi gene aynı hastanenin Psikotik Bozukluklar Merkezi'nde yapılan, DSM IV-TR kriterlerine göre şizofreni tanısı alan 50 hastanın bakım veren yakınları dahil edilmiştir.Sosyodemografik veri toplama formu, Zarit Aile yük Ölçeği, Beck Depresyon ölçeği, Duygu Dışavurum Ölçeği, Stigmatizasyonun içselleştirilmesini araştıran anket(SİA) ilişkisi incelendiğinde; şizofrenide bakım verenlerin yüklülüğü, duygu dışavurumu, depresyon, stigmatizasyonu içselleştirmeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu görülmüştür. Ayrıca eğitimsizlik ve düşük gelir seviyesinin ailedeki yüklülük ve duygu dışavurumunu arttırırken, rehabilitasyon merkezine devam etmenin hastaların yakınlarında yüklülük, duygu dışavurum, depresyon ve stigmatizasyonu içselleştirme puanlarını azalttığı görülmüştürBakım verenlerin yüklülüğü, duygu dışavurumu, depresyon, stigmatizasyonu içselleştirmelerini azaltmak, böylece hastalığın gidişini iyileştirmek için ailenin eğitim ve gelir seviyesine müdahale edilmesi ve rehabilitasyon hizmetlerine önem verilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
İn this study it is aimed to determine the effects on emotional expression, depression, internalized stigma and burden of primary care givers whose patients have been followed in a rehabilitation centre.İn this research 50 primary caregivers of DSM-IV TR diagnosed schizophrenic inpatients who have been followed polyclinics in Bakırköy Research and Training Hospital for Psychiatry, Neurology and Neurosurgery and 50 primary caregivers of schizophrenic inpatients that have been followed at Psychotic Disorders Centre and Rehabilitation Centre in the same hospital were examined From March 2010 to July 2010.When it is checked the relations between Zarit Family Burden Scale, Emotional Expression Scale, Beck Depression Scale and Questionnaire of İnternalized Stigma and Burden Scale, it is indicated that there were statistical relations between emotional expression, depression, internalized stigma and burden of primary care givers. Although it is shown that poor education and low earnings have been caused increased burden and emotional expression, it is pointed that following of patients in a rehabilitation centre has been decreased the score of emotional expression, depression, internalized stigma and burden of primary care givers.İt is concluded that to reduce the emotional expression, depression, internalized stigma and burden of primary care givers, in this way to interfere the developement of sickness prognosis; education and earning levels have to be handled and importance of rehabilitation maintenance must be considered.Key Words : Schizophrenia, Caregiver Burden, Emotional Expression, Depression,Stigmatization