Larenks kanserlerinde, tümöre ait faktörlerle servikal metastaz sıklığının ilişkisi ve bu olguların cerrahi tedavi sonuçlarının analizi
Analysis of the relationship between cervical metastasis rate and tumor factors in laryngeal cancer and surgical treatment results of these cases
- Tez No: 271859
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TEKİN BAĞLAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Larenks kanseri, Lokalizasyon, Evre, Servikal lenf nodu metastazı, Sağkalım, Larynx cancer, Localization, stage, Cervical lymph node metastasis, surveillance
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Kliniği'nde son on yılda (2000-2010) larenks kanseri nedeniyle primer tedavi olarak cerrahi (total veya parsiyel larenjektomi) uygulanmış olan, gerektiğinde boyun diseksiyonu yapılan ve postoperatif radyoterapi uygulanan 333 hastanın dosyaları incelendi.Olgularımızın 178'ine total larenjektomi, 76'sına supraglottik larenjektomi, 19'una suprakrikoid larenjektomi, 6'sına frontolateral larenjektomi, 20'sine vertikal larenjektomi, 17'sine laringofissür kordektomi, 17'sine endolaringeal kordektomi operasyonu yapılmıştır.Tümörün yerleşim bölgesine göre; vakaların 172'si (%51.6) glottik, 108'i (%32.4) supraglottik, 53'ü (%15.9) ise transglottik yerleşimliydi. Glottik tümörlerde %18.6 oranında servikal metastaz, %11.6 oranında occult metastaz tespit edilirken, supraglottik tümörlerde %45.3 oranında servikal metastaz, %23 oranında occult metastaz tespit edildi. Transglottik tümörlerde ise %49 oranında servikal metastaz, %22.6 oranında occult metastaz tespit edildi.Tümörün histopatolojik diferansiasyon derecesine göre; vakaların %46.5'i G1(iyi diferansiye), %40.8'i G2 (orta diferansiye) ve %12.6'sı ise G3 (kötü diferansiye) olarak tespit edildi. İyi diferansiye (G1) tümörlerde %18, orta diferansiye (G2) tümörlerde %38.2, kötü diferansiye (G3) tümörlerde %64.2 oranında servikal metastaz tespit edildi.Tümörün T evresi arttıkça servikal lenf nodu metastazı oranlarının da arttığı görüldü. T1 evreli vakalarda %6, T2 evreli vakalarda %32, T3 evreli vakalarda %34, T4 evreli vakalarda ise %51.2 servikal metastaz oranı tespit edildi.2000 ile 2010 yılı arasında kliniğimizde opere edilen 333 larenks karsinomlu hastanın 82'sinin hayatını kaybettiği ve sağkalım oranının %75,4 olduğu saptandı. Ayrıca tümör evresinin arttıkça sağkalım oranlarının da belirgin bir şekilde düştüğü gözlendi.
Özet (Çeviri)
Medical records of 333 laryngeal cancer patients treated with surgery (total or partial laryngectomy) as primary treatment, combined with neck dissection and/or postoperative radiotheraphy when required, in the last ten years (between 2000-2010) at Gaziantep University Medical Faculty, Department of Otolaryngology Head and Neck Surgey were analyzed.Of these 333 patients, 178 treated with total laryngectomy, 76 with supraglottic laryngectomy, 19 with supracricoid laryngectomy, 6 with frontolateral laryngectomy, 20 with vertical laryngectomy, 17 with laryngofissure cordectomy, and 17 with endolaryngeal cordectomy.According to tumor localization; 172 (51.6%) of the cases were glottic, 108 (32.4%) of the cases were supraglottic, 53 (15.9%) of the the cases were transglottic. In glottic cancers, 18.6% cervical metastasis rate and 11.6% occult metastasis rate were dedected while in supraglottic cancers, 45.3% cervical metastasis rate, 23% occult metastasis rate were dedected. In transglottic cancer, 49% cervical metastasis rate and 22.6% occult metastasis rate were dedected.Based on histopathologic differantiation, 46.5% of the cases were detected as G1 (well differentiated), 40.8% as G2 (mildly differentiated), 12.6% as G3 (poorly differentiated). Cervical metastasis were found as 18% in well differentiated (G1) tumors, 38.2% in mildly differentiated (G2) tumors, 64.2% in poorly differentiated (G3) tumors.It was observed that by the increase of tumors T stage, cervical lymph node metastasis rate increased. Cervical metastasis rate was observed as 6% of T1 staged cases, 32% of T2 staged cases, 34% of T3 staged cases, 51.2% of T4 staged cases.82 patients died among 333 larynx carcer patients operated in our clinic between 2000-2010. Survival rate was measured 75.4% and it was observed that surveillance decreased distinctly by icreased tumor stage.