Hepatik iskemi reperfüzyon hasarında curcumin'in karaciğer ve uzak organ üzerine etkilerinin araştırılması
Hepatik iskemi reperfüzyon hasarinda curcumin'in karaciğer ve uzak organ üzerine etkilerinin araştirilmasi
  1. Tez No: 271921
  2. Yazar: ABDULLAH OĞUZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT KAPAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Hepatik iskemi-reperfüzyon, curcumin, karaciğer, uzak organ, Hepatic ischemia-reperfusion, curcumin, liver, remote organ
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Giriş ve AmaçKaraciğer kan akımın kesilmesi sonucu ortaya çıkan iskemi / reperfüzyon( I/R) hasarının karaciğer ve uzak organlar üzerindeki etkilerinin azaltılmasında doğal bir ürün olan curcuminin etkinliğinin histopatolojik ve biyokimyasal olarak araştırılması amaçlanmıştır.Hepatik iskemi reperfüzyon modellerinde ise; son zamanlarda ülkemiz dâhil birçok merkezde başarıyla uygulanan karaciğer transplantasyonları sonrası ortaya çıkan reperfüzyon hasarlarının mekanizmasının ortaya konması ve buna yönelik yeni yaklaşımları getirilmesine odaklandığını, ayrıca karaciğer ve safra yollarına yönelik yapılan cerrahi girişimler esnasında yapılması zorunlu hale gelen pringle manevrası ile ortaya çıkan karaciğer iskemisine bağlı olarak ortaya çıkan reperfüzyon hasarının engellenmesine yönelik yaklaşımların oluşturulmasını amaçlanmaktadır. Ayrıca ortaya çıkan iskemi reperfüzyon hasarının sadece ilgili organı değil, özellikle akciğer ve böbrek başta olmak üzere diğer organlarıda etkilediği ve organizmada sistematik bir yanıtın oluşmasına neden olduğu da bilinmektedir. Bu nedenle aynı ajanın diğer organlar üzerine etkilerinin ortaya konması bu çalışmanın bir diğer hedefidir.Curcumin (diferuloylmethane), hem antiinflamatuvar hemde antioksidan özellikleri bulunan ve Curcuma Longa (zerdeçal) adı verilen bitkinin esas pigmenti olup fenolik bir birleşiktir. Curcumin'in Vitamin C ve E ile karşılaştırılabilir düzeyde antioksidan aktivitesi bulunduğu, endojen antioksidan savunma enzimlerini arttırdığı ve peroksinitrit (OONO-) oluşumunu azalttığı, aynı zamanda reaktif oksijen radikallerinin atımını kolaylaştırdığı ve lipit peroksidasyonunu inhibe etme etkisi olduğu literatür çalışmalarıyla ortaya konmuştur.Materyal ve Metot:Çalışmamızda 10'ar hayvandan 4 grup olmak üzere 40 hayvan kullanıldı. Birinci gruba laparatomi yapılıp hiçbir ajan verilmezken ikinci gruba curcumin verildi. Üçüncü gruba laparatomi yapıp hepatoduedonal ligamanın 30 dakika klemplenip, daha sonra 30 dakika reperfüzyon uygulandı. Dördüncü gruba ise üçüncü gruba ek olarak curcumin verildi. Deneysel çalışma sırasında; curcumin kapsülleri açılarak toz halinde hassas terazide tartılarak hayvanlar için gerekli uygun doz oluşturulduktan sonra serum fizyolojik ile sulandırılarak oral gavaj yoluyla iskemiden 15 dakika önce verildi. 1 ve 2. Gruplarda deney başladıktan 60 dakika sonra, 3 ve 4. Gruplarda reperfüzyon başlangıcından 30 dakika sonra (tüm gruplarda deney süresi 60 dakikadır) biyokimyasal inceleme için kan alınarak hayvanlar sakrifiye edildi. Eş zamanlı olarak karaciğer, akciğer ve böbrek dokularının çıkarılarak biyokimyasal ve histopatolojik olarak incelendi.Bulgular:Plazmanın değerlendirilmesi sonucu; iskemi/reperfüzyon grubu iskemi/reperfüzyon + curcumin grubuyla karşılaştırıldığında Malonildialdehid (MDA) değerleri daha yüksek, Antioksidan aktivite (AOA) değerleri ise daha düşüktü. MDA değerleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı (p0.05) anlamlı değildi. Doku örneklerinin biyokimyasal ve histopatolojik değerlendirilmesi sonucu; iskemi/reperfüzyon grubu iskemi/reperfüzyon + curcumin grubuyla karşılaştırıldığında AOA değerlerinin iskem/reperfüzyon + curcumin grubunda daha yüksek, total oksidan aktivitenin (TOA) daha düşük olduğu, histopatolojik skorların daha iyi olduğu görüldü. Ancak bu farklılıklar istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0.05)Sonuç:Curcumin hepatik iskemi reperfüzyon hasarının karaciğer ve uzak organlar üzerine etkisini kısmen azaltmasına rağmen, bu farklılık istatistiksel olarak anlamlı değildir.
Özet (Çeviri)
Introduction:We aimed to investigate the impact of the curcumin, a natural product, by the histopathological and biochemical examinations in reducing of the ischemia / reperfusion injury as a result of liver blood flow cutting on the liver and distant organs.Recently, Hepatic ischemia-reperfusion models were focused the preventation from the reperfusion injury and its mechanism after liver transplantation and mandatory pringle maneuver during the liver and bile duct surgery. In addition, Hepatic ischemia reperfusion injury doesn?t affect only the relevant organ, affecting other organs especially lungs and kidneys and causes a systematic response in the organism. Therefore, the another goal of this study is to put forward the effects of the same agent on the other organs.Curcumin (diferuloylmethane), the main pigment of Curcuma Longa (turmeric) plant and called a phenolic compound, has anti-inflammatory and antioxidant properties. Curcumin has antioxidant activity, can be compared with Vitamin C and E, increases the endogenous antioxidant defense enzymes, reduces peroksinitrit (OONO-) the formation, expedites the excretion of reactive oxygen radicals and inhibits lipid peroxidation.Material and Methods:We used 40 animals, 10 rat for each group, in our study. Ischemia was applied 30-45 min with the hepatoduedonal ligament clamping and then reperfusion is started. Groups are like these; the first group; only laparatomi, the second group; laparatomi and curcumin, the third group; hepatic ischemia-reperfusion and the fourth group; hepatic ischemia-reperfusion and curcumin.During experimental studies, curcumin capsules were opened and appropriate dose required for animals had been created with the weighing scales. And then the powder was diluted with saline. Fifteen minutes before the ischemia , we gave curcumin through the oral gavage. Sixty minutes after starting the experiment in 1-2 groups, 30 minutes after beginning reperfusion in 3-4 groups (60 minutes after beginning the experiment in all groups), blood was taken from the animals for biochemical analysis and sacrificed in this way. Simultaneously liver, lung and kidney tissue were removed for biochemical and histopathological examination.Results:As a result of the Plasma evaluation; malondialdehyde (MDA) values were higher and antioxidant activity (AOA) values were lower in ischemia/reperfusion group compared with ischemia / reperfusion + curcumin group. The difference between MDA levels were significant (p 0.05). As a result of biochemical and histopathological evaluation of tissue samples; AOA values were higher, total oxidant activity (TOA) values were lower and histopathologic scores were better in ischemia / reperfusion + curcumin group, compared with values of ischemia / reperfusion group. However, these differences were not statistically significant (p> 0.05)Conclusion:Curcumin was partly to reduce the effects on hepatic ischemia reperfusion injury on the liver and distant organs, , although this difference was not statistically significant.