Gender differences in career development: A case study in banking sector
Kariyer gelişiminde cinsiyet farklılıkları: Bankacılık sektöründe bir alan araştırması
  1. Tez No: 27203
  2. Yazar: ZEYNEP ÖZSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE AYATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Sosyoloji, Banking, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Toplumsal Cinsiyet, Kariyer, Ayrımcılık, Bankacılık, örgüt, Women/ Gender, Career, Discrimination, Banking, Organization
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
ÖZ KARİYER GELİŞİMİNDE CİNSİYET FARKLILIKLARI: BANKACILIK SEKTÖRÜNDE BİR ALAN ARAŞTIRMASI ÖZSOY, Zeynep Yüksek Lisans Tezi, Sosyoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ayşe Ayata Ağustos, 1993, 151 sayfa. Bu tezde bankacılık sektöründe“kariyer gelişiminde cinsiyet farklılıkları”olgusu incelenmektedir. Farklı teorik yaklaşımlar ayrı ayrı incelenmiş, feminist yaklaşım kariyer gelişiminde cinsiyet farklılıklarını en iyi açıklayan yaklaşım olarak ele alınmıştır. Çalışmanın amacı kadınların sektörde yükselmesini engelleyen başlıca etmenleri ortaya çıkarmaktır. Bu amaçla hazırlanan anket formları özel bir bankanın Ankara 'daki dört şubesindeki ve genel müdürlükteki çalışanlara dağıtılmıştır. Ankete 112 'si erkek, 113 'ü kadın olmak üzere toplam 225 çalışan cevap vermiştir.Söz konusu bankada yatay ve dikey ayrışma gözlemlenmektedir. Kadın çalışanlar bazı kadrolara girememekte ve hiyerarşinin alt düzeylerinde yoğunlaşmaktadırlar, üst düzeyde ise hiç kadın yönetici yoktur. Çalışma sonucunda kadınların gerek örgüt içi erkek egemen kültürün, gerekse ataerkil aile düzeninin getirdiği yükün etkisiyle yükselmelerinin güçleştigi anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GENDER DIFERRENCES İN CAREER DEVELOPMENT: A CASE STUDY İN BANKING SECTOR ÖZSOY, Zeynep M.A. in Sociology Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Ayşe Ayata August, 1993, 151 pages. in this study,“gender differences in career development”phenomenon in banking sector is examined. Different theoretical approaches are elaborated separetly and feminist approach is taken as the most appropriate approach to explain this phenomenon. The aim of this study is to distinguish the primary factors which unable women to attain high level positions in this sector. For the achivement of the purpose, a questionnaire was prepared and distributed to employees in the headguarter and four branches of a private bank in Ankara. in total 225 employees, 112 men and 113 women, answered the questionnaires. iiiin this bank both horizontal and vertical segmentation exist. Women employees are not accepted in some occupations and there is an accumulation of women in low-level managerial positions. There are no vrornen in high-level positions. As a result of this study, it is found that both the effect of male dominated organizational culture and of the patriarchal family structure hinders vromen's higher- level attainment.