Political ideals political realities: Constitution of the 'self' in professional politics: The case of SHP
Siyasi idealler siyasi gerçekler: Profesyonel siyasette 'benlik'in kurulması; SHP örneği
- Tez No: 27204
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H. ÜNAL NALBANTOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Socius, Rhizome, Deterritorialization, Reterritorialization, Political Rhizome, Political Field, Democracy, Informal Organization, Team, Election, SHP, Congress, Political Grid, Subject, Self, Despotic Socius, Capitalist Socius, Discipline, Voters, Party Members, Socius, Rhizome, Deterritorialization, Reterritorialization, Political Rhizome, Political Field, Democracy, Informal Organization, Team, Election, SHP, Congress, Political Grid, Subject, Self, Despotic Socius, Capitalist Socius, Discipline, Voters, Party Members
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 245
Özet
öz SİYASI İDEALLER, SİYASÎ GERÇEKLER: PROFESYONEL SİYASETTE 'BENLiKİN KURULMASI; SHP ÖRNE?İ Yıldırım, Erdoğan Yüksek Lisans Tezi, Sosyoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. H. Ünal Nalbantoğlu Eylül, 1993, 234 sayfa. Bu çalışmada 1986'da sosyaldemokrat bir parti olarak kurulan SHP örneği yardımıyla Türk siyaset alanındaki değişikliklerin incelenmesi hedeflendi. Türkiye tarihinde siyasi sürecin nasıl geliştiği üzerine hazırlayıcı bir girişten sonra, Devlet ve siyaset arasındaki yakın ilişkiler vurgulandı ve Türk 'ideal-yasal' siyasi yapısı tartışıldı. Bu tartışma içinde Türk siyasetindeki 'gerçek' ve gizli süreçler, demokrasinin anlamı ve bu süreçlerin politikacının 'ben'iyle olan ilişkileri ele alındı. Bu çalışmada kullanılan veriler kitap, gazete ve diğer ilgili materyal çerçevesinde yürütülen kütüphane taramasının yanı sıra; yarı-yapılandınlmış mülakat, serbest görüşme ve doğrudan katılım yoluyla elde edildi. Türk toplumunun yaşamakta olduğu genel değişim süreci, 1980'de önemli değişikliklerin giderek daha görünür hale geldiği bir noktaya ulaştı. Bu dönüşümün siyaset alanındaki asıl etkisi önceden kodlanmış olan ilişkilerin çözülmesi (deterritorialization) olarak değerlendi rilebilir. 1990'larda ise gerek siyasi düşünce ve parti ya da siyasetçi birey arasındaki sabit ilişkinin gerekse de seçmenin siyasi tercihleri ve oy arasındaki sabit ilişkinin, kapitalist ilişkilerin kapital olarak para biçiminde alana girmesiyle çözülmeye uğradığı söylenebilir. Bu da siyasi düşüncelerin, politikacıların ve oyun kapitalist pazarda 'özgürce' dolaşmasını güçleştiren engellerin yıkılması sonucunu doğurur. Bu bağlamda demokrasi teorisinin temel taşı olan siyasetçinin 'öznelliği' ve 'özgür birey' kavranılan *benlik' (self) olarak adlandırılabilecek bir şeye dönüşür. 'Benlik' kavramı, 'özne' kavramından farklı olarak evrensel değil, tersine, boyudan gerçeklik içinde ampirik olarak incelenmesi gereken bir kavramı ifade eder.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POLITICAL IDEALS, POLITICAL REALITIES: CONSTITUTION OF THE 'SELF IN PROFESSIONAL POLITICS; THE CASE OF SHP Yıldırım, Erdoğan M. S. in Sociology Supervisor: Assoc. Prof. H. Ünal Nalbantoğlu September, 1993, 234 pages. In this study, the changes in the Turkish political field are examined by the help of the example of SHP, a social democratic party which was established in 1986. After presenting a preliminary sketch of the political process in the history of Türkiye, the close relations between the State and politics is emphasized and the limits of the Turkish 'ideal-legal' political structure are discussed. This discussion is coupled with the emphasis on the 'real' and hidden process of Turkish politics, the meaning of democracy, and their relation with the 'self of the politician. The data which are employed in this study are gathered by utilizing the techniques of semi-structured interview, free conversation and participant observation, as well as usual library survey conducted on sources such as books, newspapers and other relevant material. The general transformation process which Turkish society experiences has arrived a point in 1980 where dramatic changes become more and more visible. The main effect of this transformation in the field of politics can be seen as the deterritorialization of the previously coded relations. It can be observed in 1990s that the fixed relation between political idea and party or individual politician as well as the fixed relation between the voter's political preferences and the vote are now being liquidated by the penetration of capitalist relations in the form of money as capital. The result of this is the destruction of previous barriers which hinders the 'free' flow of the political ideas, politicians and the vote in a capitalist market. In this context, it is argued that, the supposed 'subjectivity' of the politician and of 'free individual' which constitutes the basis of the theory of democracy is transformed into something which may be called as 'self.' The 'self,' in contrast to the concept of 'subject,' is not universal but socio-historical, determined by the coordinates whose dimensions must be explored empirically in the concrete.