Türk toplumunda PER3 genindeki 4/5 VNTR ve CLOCK genindeki T3111C SNP polimorfizmlerinin fibromiyalji sendromunun gelişimindeki rolü, eşlik eden durumlarla ve klinik parametrelerle ilişkisi
The role of 4/5 VNTR polymorphism of PER3 gene and T3111C SNP polymorphism of CLOCK gene in the development fibromyalgia syndrome and the relationship between comorbid conditions and clinical parameters in Turks society
  1. Tez No: 272059
  2. Yazar: AYNUR ÖZOĞUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÜMSER AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji, Etiyopatogenez, Sirkadiyen ritim, Genetik polimorfizm, Fibromyalgia, Etiopathogenesis, Circadian Rhytym, Genetic Polymorphism
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Fibromiyalji sendromu (FMS); yaygın vücut ağrısına yorgunluk, tutukluk, uyku bozukluğunun eşlik ettiği, bir yumuşak doku romatizmasıdır. Etiyopatogenezi ise henüz tam aydınlatılmamıştır. Etiyopatogenezde çevresel ve genetik faktörlerin rolü olabileceği düşünülmektedir. Mood ve uyku bozukluklarının etiyopatogenezine yönelik son çalışmalarda sirkadiyen ritmi düzenleyen genlerdeki genetik varyasyonların, kişilerin diürnal tercihlerinde, uyku bozuklukları ve mood değişikliklerinde rol oynadığı gösterilmiştir. Bu nedenle çalışmamızda uyku bozuklukları ve depresyonda suçlanan sirkadiyen ritmi düzenleyen genlerden PER3 genindeki 4/5 VNTR polimorfizminin ve CLOCK genindeki T3111C polimorfizminin FMS'nin etiyopatogenezindeki olası etkisini araştırmayı planladık. Bu amaçla çalışmaya 113 FMS'li ve 88 gönüllü sağlıklı kadın (kontrol grubu) dahil edildi. Tüm olguların demografik özellikleri, semptom ve bulguları kaydedilerek, psikiyatrist tarfından DSM IV kriterlerine göre muayeneleri yapıldı. Değerlendirme ölçekleri olarak Fibromiyalji Etkilenme Ölçeği (FES), Visuel Analog Skala (VAS), Horne-Östberg (HÖ) Sabahçıl Akşamcıl Anketi, Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ve Pittsburg Uyku Kalite İndeksi (PUKİ) kullanıldı. Tüm olgularda DNA örneklemesi ile PER3 genindeki 4/5 VNTR ve CLOCK genideki T3111C polimorfizmlerinin varlığı araştırıldı. Elde edilen bütün parametreler fibromiyalji ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Gruplar arasında anlamlı farklılık tespit edilmedi. Bu sonuçlar sözü geçen polimorfizmlerin FMS genetiğinde belirgin bir rol oynamadığını ortaya koyar ancak FMS etiyopatogenezinde sirkadiyen ritimde etkili genlerdeki polimorfizmlerin olası rolünü ve eşlik eden durumlarla ilişkisini aydınlatmak için daha geniş serilerde ve sirkadiyen genlerle ilişkili daha çok değişkenin araştırıldığı çalışmalara gereksinim olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Fibromyalgia syndrome (FMS) is a soft tissue rheumatism in which there is a widespread pain accompanying fatigue, stiffness and sleep disturbances. Etiology and pathogenetic mechanisms are still unknown but it is suggested that environmental and genetic factors may play role in etiopathogenesis. In last studies about etiopathogenesis of mood and sleep disturbances it is shown that genetic variations of CLOCK genes which regulates circadian rhythm are associated with diurnal preference, sleep disturbances and mood alterations. This reminds that the genes which regulate the circadian rhythm may contribute in the etiopathogenesis of FMS in which sleep disorders and depression are frequent. Therefore in this study we planned to examine the probable effect of 4/5 VNTR polymorphism of PER3 gene and T3111C polymorphism of CLOCK gene in ethiopathogenesis of FMS. Both of these genes are accused in sleep disturbances and depression and they regulate circadian rhytym. In this aim 113 women with FMS were included in this study and control group was consisted of 88 healthy women. Socio-demographic characteristics, symptoms and signs of all the cases were recorded. All patients were assesed according to DSM-IV criteria by a psychiatrist. Fibromyalgia Impact Questionare, Visual Analog Scale, Beck Depression Inventory, Pittsburgh Sleep Quality Index and Horne-Ostberg Questionnaire were applied to all cases. 4/5 VNTR polymorphism of PER3 gene and T3111C polymorphism of CLOCK gene were analysed with DNA sampling. All parameters were compared between FMS and control groups and there was no statiscally significant difference between two groups. Our results suggest that these polymorphisms do not play a significant role in the genetics of FMS. However to clarify the effects of circadian rhytym genes polymorphisms in the development of FMS and the relationship between comorbid conditions, further clinical studies with larger series that assess more variable associated with circadian genes are needed to have more accurate consequences