Gestasyonel diyabetes mellitus patogenezinde visfatinin yeri
Role of the visfatin in the pathogenesis of gestational diabetes mellitus
  1. Tez No: 272303
  2. Yazar: DENİZ ENGİN GÖK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Gestasyonel diyabet, visfatin, tip 2 diyabet patogenezi, Gestational diabetes, visfatin, pathogenesis of type II diabetes
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endokrinoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Gestasyonel Diyabetes Mellitus patogenezinde visfatin'in yeri,Gestasyonel Diyabetes Mellitus (GDM) ilk kez hamilelikte tespit edilen veya başlangıcı hamileliğe dayanan glukoz toleransı bozukluğudur. Tedavi edilmediği takdirde annenin ileriki yaşamında tip 2 Diyabetes Mellitus'a (T2DM) sebep olabileceği gibi fetusta konjenital anomalilere ve doğum sonrası dönemde çocuklarda obezite ve diyabet gelişme riskinde artışa da neden olmaktadır. Diyabetle komplike olmuş gebeliklerin % 90'ını GDM teşkil etmektedir. Doğum sonrası dönemde glukoz regülasyonu tamamen normale dönebilir veya zaman içinde glukoz tolerans bozukluğu gelişebilir. Visfatin yeni tanımlanmış bir adipokin olup obezite, insülin direnci ve T2DM patogenezinde önemli role sahiptir. İnsülinomimetik özellikleri vardır. GDM patogenezinde visfatinin yerini araştırmak amacıyla 23'ü GDM'li, 22'si sağlıklı gebe olmak üzere 45 kadın çalışmaya alındı. Gebeliklerin 24-28. haftaları ve doğum sonrası 6-10. haftalarda biyokimyasal tetkikler yapıldı, visfatin düzeyleri ölçüldü. Bunların sonucuna göre GDM grubunda tanı anındaki visfatin değerleri ve 50 g OGTT 60. dakika ve 100g OGTT 0-60-120-180. dakikalar plazma glukoz değerleri sağlıklı gebelerden daha yüksek değerler olarak ölçüldü. Doğum sonrası dönemde ölçülen visfatin seviyesi GDM'lilerde normal gebelerden farklı değildir. Doğum sonrası dönemde her iki gruba yapılan 75 g OGTT 60. dakikasında iki grup arasında anlamlı fark tespit edilmiştir. Çalışmamızda GDM'in artmış visfatin düzeyleriyle birlikte seyreden bir glukoz metabolizma bozukluğu olduğu sonucuna varılmış olup, visfatin'in GDM belirteci olarak değerlendirilmesinin doğru olacağı görüşüne varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Role of the Visfatin in the Pathogenesis of Gestational Diabetes MellitusGestational Diabetes Mellitus (GDM) is a disorder of glucose disregulation which first time defined on the pregnancy. Unless treated, not only may it cause to type II diabetes mellitus (T2DM) in mother?s future life but also may lead to the congenital anomalies in fetus and the increase in the risk of obesity and diabetes occurrence in the children within the postnatal period. GDM formed 90 % of pregnancy complicated with diabetes. After delivery, the glucose regulation may turn completely into the normal or intoleration may occur within the time.Visfatin, a recently-defined adipokine which has insulinomimetic properties and also has an important role in the pathogenesis of obesity, insulin resistance and T2DM. The study was planned to investigate the role of visfatin in the pathogenesis of GDM. We enrolled 45 women among of whom 23 pregnants with GDM and 22 healthy pregnants in the study. To diagnose of GDM, 50 g OGTT and 100 g OGTT were applied to groups. The serum visfatin levels and biochemical tests were performed at both in the 24-28th gestational weeks and in the 6-10th weeks of the postnatal period. We found that the serum levels of visfatin and glucose were high in the study group than controls at diagnosis time. The serum levels of visfatin was not different at the moment of diagnosis and in the postnatal period in both groups. However a significant differency of glucose levels between the groups has been obtained in the 75 g OGTT of 60th minute applied in the postnatal period.It was concluded that GDM is a glucose metabolism disorder accompanied with increased visfatin levels and visfatin levels may indicate occurrence of GDM.