Hipertansiyonda leptin ve endotelin düzeylerinin ekokardiyografik bulgularla ilişkisi ve AT II reseptör blokeri tedavisi ile değişiklikleri
Link between leptin and endothelin levels in hypertension and echocardiographic findings and alterations with AT II receptor blocker therapy
  1. Tez No: 272304
  2. Yazar: HÜSEYİN ÇAKIROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN SAĞLAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, leptin, endotelin, valsartan
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Leptin ve endotelin düzeylerini azaltan tedavi seçeneklerinin, hipertansiyon tedavisinde yeni bir yaklaşım olabileceği ileri sürülmektedir. Bu nedenle bu araştırmada, AT II reseptör blokerlerinin hipertansiyon tedavisindeki iyileştirici etkilerinin, leptin ve endotelin düzeylerine de olan etkisinden kaynaklanıp kaynaklanmadığı araştırılmıştır. Aynı zamanda leptin ve endotelin düzeyleri ile sol ventrikül hipertrofisi arasındaki ilişki değerlendirilmiştir.Bu amaçla; çalışmaya toplam 24' ü erkek,16' sı kadın olmak üzere, 33-70 yaş aralığında, JNC VII ölçütlerine göre; evre I (n:14) ve evre II (n:26) birincil yüksek kan basınçlı 40 hasta dâhil edilmiştir. Hipertansiflere leptin ve endotelin düzeyleri, literatürle uyumlu olarak kontrollere göre yüksek bulunmuştur (p0.05). Araştırmamızda valsartanın, endotelin düzeylerini azaltarak da tansiyon düşürücü etki gösterdiği gözlemlenmiştir.SVH olan hastaların serum leptin ve endotelin düzeyleri, SVH olmayan hastalarınkine göre yüksek olarak tespit edilmiş ancak; istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0.05).Sonuç olarak; ciddi komplikasyonlara neden olması nedeniyle önemli bir sağlık problemi olan hipertansiyonun etyopatogenezinde, izlenmesinde ve tedavisinde, endotelinin ve leptinin önemli roller alabileceği ancak hipertansiyon komplikasyonlarının gelişimi ve izlenmesinde bu maddelerin etkinlikleri için araştırmaların devam etmesi gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Treatment options which decrease endoteline and leptin levels are considered to be a new approach in hypertension. For this purpose in this study, we investigated whether the antihypertensive effect of valsartan is due to its effects on serum endoteline (ET) and/or leptin levels or not. In addition to this, the relationship between serum ET levels/leptin levels and left ventricular hypertrophy (LVH) was also determined.Twenty-three patients (24 men, 16 women) with an age range of 33-70 years having Stage 1 (n=14) or Stage II (n=26) hypertension according to the criteria defined by the Joint National Committee Report VII (JNC VII) were included. Compatible to previous studies, serum ET levels of the hypertensive patients were higher than of the healthy controls (p0.05).As a conclusion, endotelin may play an important role in pathogenesis, monitoring and treatment of hypertension and its adaptive response as left ventricule hypertrophy and further studies are needed for leptin.Key words. Hypertension; leptin; endotelin,valsartan.