Peace discourse in political language peace, discourse and opinion in Islam
Siyasal dilde 'Huzur' söylemi İslam'da huzur söylem ve görüş
- Tez No: 27239
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ÜNAL NALBANTOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İslam, İslami Hareketler, Dil, Anlatı, Spinöza, Yorumsama, Tefsir, Yorumlama, Barış, Belagat, Diri, Hurafe, Görüş, Kanı, Islam, Islamist Movements, Language, Narrative, Spinoza, Hermeneutics, Exegesis, Interpretation, Homely, Peace, Rhetorics, Religion, Superstition
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 327
Özet
öz SİYASAL DİLDE“HUZUR”SÖYLEMİ İSLAM'DA HUZUR, SÖYLEM VE GÖRÜŞ BAKER, Ulus Yüksek Lisans Tezi, Sosyoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Hasan Ünal Nalbantoğlu Şubat, 1993, 320 sayfa Bu tezde, Türkiye'de ve dünyada modern iktisadi, iletişimsel ve 'görüş toplumu'na ait siyasal bir hareket olarak beliren İslamın söylemsel haritası üzerinde kendini modern dünyaya uyarlama çabalarını gösterilmek isteniyor. 'Huzur Söylemi' bu açıdan sözkonusu uyarlanma çabasının iç gerginliğini ve olanaklı tek 'meşrulaştıncı' başvuru işlevini yüklenmektedir. Bu bakış açısından, 'anlatıların' ve bir 'görüş' toplumunun kuramsal çerçevesini oluşturmak amaçlanmaktadır. Buna bağlı olarak, modernliğe yeltenen bir inanç sisteminin karşılaşacağı tutarsızlıkların bazı yönlerine dikkat çekilmekte, kimlik oluşumunda 'görüş' ilkesinin rolü vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PEACE DISCOURSE IN POLITICAL LANGUAGE PEACE, DISCOURSE, AND OPINION IN ISLAM BAKER, Ulus M. Sc. in Sociology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hasan Ünal Nalbantoğlu February, 1993, 320 pages. This study is an attempt to reproduce a mapping of the Islamic movements in Turkey, striving to adapt to the modern apparata of opinion -in economy, politics, media and the like. The Peace Discourse is particularly referred in order to reconstitute the role of legitimation processes in the opinion society to which the political Islam today tries to adapt itself. Within this scope, the theoretical issues that emanate from taking language as a grid of analysis are discussed. Lastly, Islam's hesitant adaptation to modern opinion and the tension between its religious status and 'opinion-making' activity are discussed. Opinion here refers to the specific socializing activity that produces identity and inserts the subject to the life. The main thesis of the study is to reveal some preliminary theoretical frameworks in the study of narratives, of public opinion and communications.