Gonartrozlu hastalarda total diz protezinin yaşam kalitesi üzerine etkisi
Effect on quality of life in patients with knee OAtotal knee prosthesis
- Tez No: 272561
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN MARALCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Artroplasti, diz, gonartroz, protez, yaşam kalitesi
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada amaç, gonartroz tanısı konan hastalarda total diz artroplastisinin yaşam kalitesi ve diz fonksiyonları üzerine etkisini araştırmaktır.Çalışma Eylül 2009 ? Eylül 2010 tarihleri arasında Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer Araştırma ve Uygulama Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Servisi'nde yapılmıştır. Gonartroz tanısıyla yatırılan, total diz protezi (TDP) ameliyatı yapılan ve ameliyat sonrasında protezinde komplikasyon gelişmeyen 48 hasta araştırma kapsamına alınmıştır. Çalışmada ameliyat öncesi ve 6 ay sonrasında 48 hastaya anket uygulanmıştır.Anket formunun birinci bölümünde hastaların demografik özelliklerine ait bilgiler, ikinci bölümünde genel sağlık statüsü boyutlarını içeren SF-36 yaşam kalitesi ölçeği, üçüncü bölümde ise diz değerlendirme formu yer almıştır. Veriler Statistical Package for Social Science (SPSS) programı kullanılarak bilgisayara verilmiştir. Ankete katılan hastaların demografik verilerinin hesaplanmasında sayı (n) / yüzde (%) kullanılmıştır. Diğer verilerin değerlendirilmesi için bağımlı iki grubun karşılaştırılmasında kullanılan, Wilcoxon ileri önemlilik testi uygulanmıştır.Çalışma, hastaların ameliyat öncesi ve sonrası genel sağlık statüsü boyutları karşılaştırılmış ve ameliyat sonrası anlamlı değişim olduğu görülmüştür. Yapılan istatistiksel analiz sonucuna göre genel sağlık statüsü boyutları arasında anlamlı fark olduğu bulunmuştur (p< 0,05). Hastaların ameliyat öncesi ve sonrası genel sağlık statüsü boyutları yaş, cinsiyet, sistem hastalığı, dizdeki ağrı süresi ve diz protezi ameliyatı hakkında bilgi sahibi olup olmaması gibi demografik ve klinik özellikleriyle karşılaştırıldığında ameliyat sonrasında anlamlı bir fark olduğu saptanmıştır (p< 0,05). Hastaların ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası diz fonksiyon değerleri karşılaştırıldığında ameliyat sonrasında yapılan istatistiksel analiz sonucuna göre anlamlı bir fark olduğu görülmüştür (p< 0,05). Ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası diz fonksiyon değerleri yaş, cinsiyet, sistem hastalığı, dizdeki ağrı süresi gibi özelliklerle karşılaştırıldığında ameliyat sonrası pozitif yönde değişim olduğu ve istatistiksel analiz sonucuna göre de anlamlı bir fark olduğu bulunmuştur (p< 0,05).Sonuç olarak bu çalışmada gonartrozun tedavisinde total diz protezi ameliyatının hem yaşam kalitesi üzerine hem de diz fonksiyonları üzerine olumlu etkisinin olduğu görülmüştür. Çalışmada, TDP'nin gonartroz tedavisinde ağrıyı geçiren, diz fonksiyonlarında belirgin artış sağlayan, insanların yaşam konforunu arttıran etkili bir tedavi yöntemi olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study our aim was to investigate the effects of total knee arthroplasty on quality of life and knee functions of gonarthrosis patients.The study was performed in Afyon Kocatepe University Ahmet Necdet Sezer Research Hospital, Orthopedics and Traumatology Department between September, 2009 and September, 2010. The 48 patients who had diagnosis of gonarthrosis and underwent total knee arthroplasty without developing any complications included in the study. In the study a query was applied to 48 patients preoperatively and 6th month postoperatively.Demographic characteristics of the patients take place in the first part of the questionnaire. SF-36 health quality scale that includes general health status dimensions made up the secon part. Knee evaluation form take place in the third part of the questionnaire. Data were transferred to computer using Statistical Package for Social Science (SPSS) program. To calculate the demographic data of the patients who joined the survey number or percent were used. To evaluate other data Wilcoxon tests has been applied that was used to compare to dependent groups.Study, preoperative and postoperative general health status dimensions were compared and a significant change was found postoperatively. Statistically significant differences were found between general health status dimensions (p< 0,05).