Acil serviste akut karın ön tanısıyla izlenen hastaların tanı, tedavi ve hemşirelik bakımlarına yönelik uygulamaların değerlendirilmesi
Evaluation of diagnosis, treatment and nursing care of the patients who were observed with acute abdomen in the emergency service
- Tez No: 272608
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ ŞELİMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Akut karın, hemşirelik bakımı, Acute abdomen, nursing care
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Acil tıbbi durumlar; beklenmedik bir zamanda ortaya çıkıp, bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığını bozabilir ve yaşamı tehdit edebilirler. Acil tıbbi durumların %5-10'unu akut karın oluşturur. Akut karın; karın iç organlarından herhangi birinde veya bir kaçında aniden ortaya çıkan ve yaşamı tehdit edecek kadar ciddi sonuçlara neden olan hastalıklar olarak tanımlanır.Bu araştırma acil serviste akut karın ön tanısı ile izlenen hastaların; tanı, tedavi ve hemşirelik uygulamalarının incelenmesi amacıyla; tanımlayıcı tipte, kesitsel retrospektif bir çalışma olarak planlanmıştır. Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için Statistical Package for Social Sciences (SPSS) for Windows 17.0 programı kullanılmıştır.Çalışmamızın yapıldığı hastanenin acil servisine başvuran ve akut karın ön tanısı ile izlenen hastaların %62,9'u genç hastadır (19-44 yaş). 539 hastanın oluşturduğu çalışmanın %29,1'ine nonspesifik karın ağrısı tanısı konmuştur. Karın ağrısından sonra en çok görülen semptomlar bulantı ve kusmadır. Hastaların %30,1`i Genel Cerrahi Servisine yatırılmıştır. Hastaların %97,6'sının yaşam bulguları sadece bir kez ölçülmüştür.Bu sonuçlar doğrultusunda karın ağrısının acil servis kabulleri arasında büyük yer tuttuğu görülmektedir. Bu nedenle akut karın tablosu olan hastaların acil serviste izlemleri süresince tedavi ve hemşirelik bakımını geciktirmemek amacıyla; bireysel özellikleri, tıbbi geçmişleri ve başvuru yakınmaları göz önünde bulundurularak hemşirelik izlemi yapılmalıdır. Hemşirelik izleminin belirli aralıklarla yapılması ve kaydedilmesi hastanın tüm sağlık ekibi tarafından rahatlıkla değerlendirilebilmesinin yanı sıra mesleki gelişime de katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
Emergency medical conditions can occur in unexpected times, deteriorate the individual?s physical and psychological health, place the individual?s life in serious jeopardy. Acute abdomen forms 5-10 % of emergency medical conditions. Acute abdomen refers to disorders which emerge suddenly in internal organs and threaten the individual?s life seriously.This study has been planned as an identifying, cross-sectional and retrospective study for the evaluation of diagnosis, treatment and nursing applications of the patients who were observed with acute abdomen preliminary diagnosis in emergency service. Statistical Package for Social Sciences (SPSS) for Windows 17.0 was used for the analysis of the findings of the study.62.9 % of the participants who were observed in the emergency service of our hospital for acute abdominal pain preliminary diagnosis were of the young patient (aged between 19-44) group. In the present study which consists of 539 patients, 29.1 % of the patients were diagnosed as nonspecific abdominal pain. Nausea (27.6 %) and vomiting (21.5 %) were the most common complaints after abdominal pain. 30.1 % of the patients were hospitalized in the General Surgery Service. Vital signs were measured just once in 97,6 % of the patients.The results show that abdominal pain occupies a major place in emergency service admissions. Therefore, during the observation process of the patients who have acute abdomen in emergency service; personal characteristics, medical history and complaints of the patients should be taken into consideration and nursing observation should be carried out in order not to delay treatment and nursing care. Carrying out and recording the nursing observation at regular intervals will contribute greatly to the evaluation of the patients by the staff along with professional development.