Yenidoğan bebeklerde hiperbilirubineminin Troponin I ve ProBNP düzeylerine etkisi
The effect of hyperbilirubinemia on Troponin I ve ProBNP in newborns
- Tez No: 272760
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHRİ ERMİŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hiperbilirubinemi, yenidoğan, sarılık, kardiyak Troponin I, ProBNP, fototerapi, Hyperbilirubinemia, newborn, jaundice, cardiac Troponin I, ProBNP, phototherapy
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Kalp hasarının gösterilmesinde kardiyak enzimlerin yüksek duyarlılık ve özgüllüğe sahip oldukları bilinmektedir. Yapılan çalışmalarda serum CK ve CK-MB değerlerinin patolojik sarılığı olan bebeklerde belirgin yükseldiği gösterilmiştir. Çocukların ve yenidoğanların kardiyak hastalıklarının teşhis, tarama ve tedaviye yanıtın izlenmesinde ProBNP ve Troponin I büyük bir öneme sahiptir. Ancak, hiperbilirubineminin kardiyak Troponin I (cTnI) ve ProBNP üzerine etkisiyle ilgili çalışmalar yetersizdir. Amacımız, hiperbilirubineminin kardiyak Troponin I ve ProBNP üzerine etkilerini araştırmak ve fototerapi sonrası bu enzimlerdeki değişimleri izlemektir.Bu çalışmaya, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği Yenidoğan Polikliniği'inde; Nisan 2009-Nisan 2010 tarihleri arasında başvuran, zamanında doğan, 3-5 günlük, sarılık dışında herhangi bir sorunu olmayan 30 bebek alındı. Bebeklerin fototerapi öncesi ve postnatal 10. gün kardiyak Troponin I ve ProBNP düzeyleri ölçüldü. Çalışma grubunun verileri, 3-5 günlük, hastanemizde doğan, sağlıklı, patolojik düzeyde sarılık gelişmemiş kontrollerle karşılaştırıldı.Bebeklerin 3. gün bakılan cTnI düzeyi; indirekt hiperbiluribinemisi olan grupta 0,07±0,06 (0,02-0,31) ng/ml; kontrol grubunda 0,07±0,03 (0,04-0,15) ng/ml idi. Gruplar arasında istatistiksel fark yoktu (p=0,858). 10. gün bakılan cTnI düzeyi; indirekt hiperbiluribinemisi olan grupta 0,06 ±0,04 (0,02-0,19) ng/ml; kontrol grubunda 0,06 ±0,04 (0,02-0,22) ng/ml idi. Gruplar arasında istatistiksel fark yoktu (p=0,088). Sarılığı olan bebeklerin cTnI'nın zaman içerisinde (3. ve 10. gün arasında) değişimi anlamlı bulunmadı (p=0.182). Kontrol grubunda troponinlerin zaman içerisinde (3. ve 10. gün arasında) değişimi anlamlı bulunmadı (p=0.088). Bebeklerin 3. gün bakılan ProBNP düzeyi; indirekt hiperbiluribinemisi olan grupta 98,9±102,9 (98) pg/dl; kontrol grubunda 147,4±193,7 (147) pg/dl idi. Gruplar arasında istatistiksel fark yoktu (p=0,054). 10. gün bakılan ProBNP düzeyi; indirekt hiperbiluribinemisi olan grupta 107,9±65,1 (107) pg/dl; kontrol grubunda 69,5±78,5 (69) pg/dl idi. Gruplar arasında istatistiksel fark yoktu (p=0,681). İndirekt hiperbiluribinemisi olan grupta, ProBNP'nin zaman içerisindeki (3. ve 10. gün arasında) değişimi anlamlı bulunmadı (p=0,198). Kontrol grubunda, ProBNP'nin zaman içerisindeki (3. ve 10. gün arasında) değişimi anlamlı bulundu (p=0,024).Sonuç olarak, indirekt hiperbilirubinemili bebeklerde kardiyak Troponin I değerleri değişmemektedir. Bu sonuçlar kardiyak hasarın oluşmadığını düşündürmektedir. Sarılıklı bebeklerde ProBNP değerleri de etkilenmemektedir. Ancak, fototerapi alan bebeklerde, ProBNP değerlerindeki beklenen fizyolojik düşüşün olmaması, fototerapinin kalp üzerine etkisinin bir sonucu olabileceğini düşündürmektedir. Bu hususta daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
It is fact that cardiac enzymes have high speciality and specificity to cardiac injury. Significantly high serum CK and CK-MB levels were observed in newborns with pathological jaundice in many studies. ProBNP and Troponin-I have major role in diagnosis, treatment and follow up of cardiac diseases of children and newborns. Unfortunately, studies concerning the effects of hyperbilirubinemia on cardiac troponin-I( cTnI) and ProBNP are insufficient. Our goal is to evaluate the effects of hyperbilirubinemia on cardiac troponin-I( cTnI) and ProBNP and observe the changes in these enzyme levels after phototherapy.This study involved 30 term and 3-5 days old newborns without any health problems except jaundice at the Newborn Clinics of ZKÜ Medical School Pediatrics Department between April 2009- April 2010. Before phototherapy and postnatal 10th day levels of cardiac troponin-I and ProBNP levels were evaluated. Data of study group were compared with the data of control group composed of healthy, without pathological jaundice, 3-5 days old newborns who were born at our hospital.cTnI levels of 3rd day were, 0,07±0,06 (0,02-0,31) ng/ml in indirect hyperbilirubinemia group; 0,07 ±0,03 (0,04-0,15) ng/ml in control group. There was no statistically significant difference between the groups (p=0,858). cTnI levels of 10th day were, 0,06 ±0,04 (0,02-0,19) ng/ml in indirect hyperbilirubinemia group; 0,06 ±0,04 (0,02-0,22) ng/ml in control group. There was no statistically significant difference between the groups (p=0,088). Changes of cTnI levels in newborns with jaundice in that time period (between 3rd and 10th day) were not significant (p=0.182). Changes of troponin levels in control group in that time period (between 3rd and 10th day) were not significant (p=0,088). ProBNP levels of 3rd day were, 98,9±102,9 (98) pg/dl in indirect hyperbilirubinemia group; 147,4±193,7 (147) pg/dl in control group. There was no statistically significant difference between the groups (p=0,054). ProBNP levels of 10th day were, 107,9±65,1 (107) pg/dl in indirect hyperbilirubinemia group; 69,5±78,5 (69) pg/dl in control group. There was no statistically significant difference between the groups (p=0,681). Changes of ProBNP levels in indirect hyperbilirubinemia group in that time period (between 3rd and 10th day) were not significant (p=0,198). Changes of ProBNP levels in control group in that time period (between 3rd and 10th day) were significant (p=0,024).In conclusion, cardiac Troponin I levels do not change in newborns with indirect hyperbilirubinemia. These outcomes can be interpreted as cardiac injury does not occur, also ProBNP levels does not change in newborns with jaundice. On the other hand, absence of the normal physiological decrease in levels ProBNP can be interpreted as the effects of phototherapy over the heart. Much more detailed studies are required on this subject.