Preeklamptik gebelerde maternal plazma homosistein, bakır, çinko, B12 ve folik asit düzeylerinin sağlıklı gebelerle karşılaştırılması
Maternal plasma homocysteine, copper, zinc, B12 and folic acid levels in pregnant women with preeclampsia comparison of healthy pregnant women
- Tez No: 272761
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYKUT BARUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, homosistein, B12, folik asit, bakır, çinko, Preeclampsia, homocysteine, B12, folic acid, copper, zinc
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Preeklampsi anne ölümleri arasında önde gelen sebeplerden biridir ve tüm gebeliklerin %5-8'i preeklampsi ile komplike olmaktadır. Preeklampsi ile komplike olan gebeliklerde, koruyucu antioksidan sistemlerin yetersizliği ve antioksidanların artmış kullanımına dair kanıtlar vardır. Lipid peroksidasyonunun ve lipid peroksidasyon ürünlerinin endotel hücre ve organel membranlarında hasar oluşturarak hücre fonksiyonlarını bozduğu ve sonuçta preeklampside görülen yaygın vazospazma neden olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte preeklamptik gebelerde plazma homosistein düzeyinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Homosistein seviyesinde yükselmeye sebep olan B12 ve folik asit eksikliği de preeklampsi ile ilişkilendirilmektedir.Çalışmamızda 55 tanesi preeklamptik, 55 tanesi kontrol grubunda olmak üzere toplam 110 gebede plazma homosistein, B12, folik asit, bakır ve çinko seviyeleri arasındaki ilişki araştırıldı. Çalışmamızın sonucunda, preeklamptik gebelerde homosistein ve bakır seviyeleri kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulundu. Fakat B12, folik asit ve çinko düzeyi bakımından preeklampsi ve kontrol grupları arasındaki istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Bunlara ek olarak, çalışmamızda preeklamptik gebelerde hem homosistein ile fetal ağırlık arasında hem de homosistein ve B12 arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Preeclampsia is one of the leading cause of maternal mortality and 5 - 8% of all pregnancies are complicated with preeclampsia. There are evidences about increased use of antioxidants and insufficiency of protective antioxidant systems in pregnancies complicated with preeclampsia. It is thought that, lipid peroxidation and lipid peroxidation products deteriorate the cell functions by means of damaging endothelial cell and organelle membranes, and ultimately cause diffuse vasospasm encountered in preeclampcies. However, it was denoted that the plasma homocysteine levels were higher in preeclamptic women. B12 and folic acid deficiencies which cause elevation in the homocysteine level are also associated with preeclampsia.In this study, the relation between plasma homocysteine, vitamin B12, folic acid, copper and zinc levels were investigated between 55 preeclamptic and 55 control cases, among total 110 pregnant women. In the current study, homocysteine and copper levels in pregnant women complicated with preeclampsia were found significantly elevated when compared with the control group. But, there wasn?t any statisitical significant difference between pre-eclampsia and control groups in respects of B12, folic acid and zinc levels. In addition to these findings, in our study, no significant association was observed between homocysteine and fetal weight, and also between homocysteine and vitamin B12 among pre-eclampsia group.