Diz osteoartritli hastalarda telefonla takibin etkinliğinin araştırılması
Investigation of the efficacy of telephone follow-up in patients with knee osteoarthritis
  1. Tez No: 272775
  2. Yazar: ESİN AĞIRNAS KARTAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN KIZIL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Diz osteoartriti, telefonla takip, eğitim, egzersiz, Knee osteoarthritis, telephone, education, exercise
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç:Bu çalışmanın amacı, eğitim ve ev egzersiz programı verilen diz osteoartritli hastaların ayda bir kez telefonla aranmasının hastalık semptomları, fonksiyonel durum ve yaşam kalitesi üzerine etkilerini araştırmaktır.Materyal Metod:Çalışmaya Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Polikliniği'ne başvuran ve primer diz osteoartriti tanısı konan 60 hasta alındı. Hastalar 10 cm'lik Vizüel Analog Skala (VAS), Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC)'in Türkçe versiyonu ve Short Form (SF)-36'nın Türkçe versiyonu kullanılarak değerlendirildi.Çalışmaya alınan tüm hastalara diz osteoartriti ile ilgili genel bilgiler verildi, eklem koruma teknikleri konusunda önerilerde bulunuldu, belirlenmiş ev egzersiz programı öğretildi. Hastalara bu egzersizleri günde iki kez, 10 tekrarlı olacak şekilde haftada 5 gün yapmaları önerildi. Hastalara ayrıca bu bilgileri ve önerileri içeren ve egzersizleri şematik olarak gösteren bir broşür verildi.Daha sonra hastalar randomize olarak iki gruba ayrıldı. Birinci gruptaki hastalardan başlangıçta eğitimi verilen ev egzersiz programına ve koruyucu önlemlere uymayı altı ay boyunca sürdürmeleri istendi. Bu gruptaki hastalarla ayda bir kez, yaklaşık iki dakikalık standart telefon görüşmesi yapıldı. Telefonda diz ağrısı sorgulandı, diz ağrısı ile ilgili basit öneri ve hatırlatmalarda bulunuldu, egzersiz yapıp yapmadıkları, egzersizle ilgili sorunları olup olmadığı ve başka soru veya sorunları olup olmadığı soruldu. İkinci gruptaki hastalardan başlangıçta eğitimi verilen ev egzersiz programına ve koruyucu önlemlere uymayı altı ay boyunca sürdürmeleri istendi.Hastalar altı ay sonunda kontrole çağrıldı ve VAS, WOMAC ve SF-36 ölçekleri kullanılarak tekrar değerlendirildi.Bulgular:Başlangıçta, SF-36 fiziksel fonksiyon skoru, fiziksel rol güçlüğü skoru ve fiziksel özet skoru grup I'de grup II'ye göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek, VAS ile değerlendirilen hareket ağrı skoru düşüktü.Her iki grupta yer alan hastalarda 6 ay sonunda VAS ile değerlendirilen ağrı, WOMAC ve SF-36 skorları açısından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düzelme gözlendi.Altı ay sonunda SF-36 ağrı, genel sağlık, sosyal fonksiyon, mental sağlık, fiziksel özet ve mental özet skorları grup I'de grup II'ye göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olarak saptandı. Düzenli egzersiz yapma oranı da, grup I'de grup II'ye göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksekti.Sonuç:Diz osteoartritli hastalarda eğitim, eklem koruyucu öneriler ve ev egzersiz programı etkilidir. Hastaların ayda bir kez telefonla aranması ağrı ve psikososyal fonksiyonların düzelmesine ek katkı sağlayabilir ve egzersize uzun dönem uyumu arttırabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose:The purpose of this study is to investigate the effects of monthly telephone calls on symptoms, function and general health status of patients with knee osteoarthritis who were given an education about knee osteoarthritis and joint protection recommendations and a home based exercise program.Material Method:Sixty patients who applied to the Dokuz Eylül University Physical Therapy and Rehabilitation policlinic and diagnosed as knee osteoarthritis were included in the study. The patients were evaluated by visual analog scale (VAS) for their pain, Western Ontario McMaster Osteoarthritis Index (WOMAC) for knee pain, stiffness and functionality, Short Form-36 (SF-36) index for quality of life.Patients recieved information about knee osteoarthritis and joint protection recommendations, and given a home exercise program twice in a day for five days of the week for six months. They were also given a printed information about this recommendations and the exercises.Patients were randomly assigned to two groups. Group I recieved joint protection recommendations, exercise and monthly telephone calls for six months. The telephone calls took two minutes and done monthly. During the calls patients were asked whether they have knee pain, do exercise or not, given information and suggestions about the knee pain and exercises. Group II recieved joint protection recommendations and exercise, but not telephone calls, for six months.At the end of the six months, the patients in two groups reevaluated by visual analog scale (VAS), Western Ontario McMaster Osteoarthritis Index (WOMAC), quality of life index Short Form-36 (SF-36).Results:Before treatment, group I patients had significantly higher physical functioning, physical role difficulty and physical summary score of SF-36 and significantly lower movement painVAS than group II patients.In both groups, pain VAS, WOMAC and SF-36 scores significantly reduced after treatment.In group I, pain, general health, social function, mental health, physical summary score and mental summary scores of SF-36 were significantly higher than group II. Also group I patients exercised more regularly than group II patients.Conclusion:Patient education, joint protection recommendations and home based exercise program were effective in knee osteoarthritis. Monthly telephone calls may contribute additional improvements in pain and psychosocial function scores and increase adherence to exercises in patients with knee osteoarthrtitis