Skleral çökertme cerrahisi sonrası kornea kalınlığı, ön kamara derinliği ve iridokorneal açı değişikliklerinin ön segment optik koherans tomografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of changes in the corneal thickness, anterior chamber depth and iridocorneal angle following the scleral buckling surgery
  1. Tez No: 272776
  2. Yazar: ÖMER KARTI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OSMAN SAATCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Aksiyel uzunluk, Ön kamara açısı, Ön kamara derinliği, Retina dekolmanı, Skleral çökertme, Visante OKT, Anterior chamber depth, Axial length, İridocorneal angle, Retinal detachment, Scleral buckling, Visante OCT
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Skleral çökertme cerrahisi sonrası kornea kalınlığı, ön kamara derinliği ve iridokorneal açıda görülen değişikliklerin ön segment optik koherans tomografi ile değerlendirilmesi.Yöntem: Regmatojen retina dekolmanı nedeniyle klasik dekolman cerrahisi uygulanan 31 hastanın 31 gözü çalışmaya dahil edildi. Prospektif olarak planlanan çalışmada olguların diğer gözleri kontrol grubu olarak kabul edildi. Tüm hastalara çevresel çökertme cerrahisi uygulandı. Kornea kalınlığı, ön kamara derinliği ve iridokorneal açıdaki değişiklikler Visante ön segment OKT (Model 1000, system software-version 3.0, Carl Zeiss, Germany) ile aksiyel uzunluktaki değişiklikler ise A mod Ultrasonografi (Nidek US-3300, Japonya) ile ölçüldü. Kontrol ölçümleri postoperatif 1.gün, 1.hafta, 1.ay, 3.ay ve 6.ayda yapıldı. Nüks dekolmanlı olgular, tek gözlü olgular, dekolman cerrahisi sonrasında tekrar operasyon gerektiren olgular ve kornea patolojisi olan olgular çalışma dışı bırakıldı.Bulgular: Çalışma grubu ile kontrol grubu arasında preoperatif dönemdeki ölçümlerde korneal kalınlık, ön kamara derinliği, iridokorneal açı, sferik eşdeğer ve astigmatizma değerlerinde bir fark saptanmazken, preoperatif göziçi basıncının dekole gözlerde çalışma grubuna göre anlamlı olarak daha düşük olduğu görüldü. Santral kornea kalınlığındaki postoperatif 1.gün ve 1.haftadaki artış istatistiksel olarak anlamlı bulundu. 1.günden sonra kornea kalınlığında azalmanın başladığı ve postoperatif 1.ayda preoperatif değerin altına düştüğü görüldü. Ön kamara derinliğinde postoperatif 1.gün, 1.hafta, 1.ay, 3.ay ve 6.ayda görülen azalma istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Aksiyel uzunlukta postoperatif 1.gün, 1.hafta, 1.ay, 3.ay ve 6.ayda görülen artış istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Globun postoperatif aksiyel uzunluğu preoperatif değerlerle kıyaslandığında 1.günde 1.17 mm, 1.haftada 1.23 mm, 1.ayda 1.14 mm, 3.ayda 0.94 mm, 6.ayda 0.74 mm artış saptandı ve bu artış istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Astigmatizma değerinde postoperatif 1.gün, 1.hafta, 1.ay ve 3.ay azalma istatistiksel olarak anlamlı bulundu. İridokorneal açı 0º değerinde postoperatif 1.gün, 1.hafta, 1.ay ve 3.ayda, iridokorneal açı 180º değerinde postoperatif 1.gün, 1.hafta ve 1.ayda azalma saptanmış olup değerlerdeki değişimler istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Preoperatif sferik eşdeğerde postoperatif 1.gün, 1.hafta, 1.ay, 3.ay ve 6.ayda görülen miyopi değerindeki artış istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Preoperatif değerlerle kıyaslandığında postoperatif 1.günde -2.61 D, 1.haftada -2.4 D, 1.ayda -2.34 D, 3.ayda -2.08 D ve 6.ayda -1.84 D miyopi değerinde artış izlendi.Sonuç: Skleral çökertme cerrahisinden sonra santral kornea kalınlığında, iridokorneal açıda ve astigmatizmada görülen değişiklikler geçici olup, postoperatif 6.aydaki ölçümlerde preoperatif değerlere yaklaştığı gözlendi. Bununla beraber aksiyel uzunluktaki, sferik eşdeğerdeki miyopi değerinde görülen artış ile ön kamara derinliğinde görülen postoperatif azalmanın kalıcı olduğu ve postoperatif 6.ayda da devam ettiği gözlendi.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the changes in the corneal thickness, anterior chamber depth and iridocorneal angle following the scleral buckling surgery with anterior segment optical coherence tomography.Methods: Thirty-one eyes of 31 patients with rhegmatogenous retinal detachment were included in this prospective study and fellow eyes comprised the control group. All patients underwent encircling buckling. Changes in corneal thickness, anterior chamber depth and iridocorneal angle were measured with Visante Anterior Segment Optical Coherence Tomography (Model 1000, system software-version 3.0, Carl Zeiss, Germany) and axial length was measured with A-scan Ultrasonography (Nidek US-3300, Japon) before the surgery and one day, one week, one month, three months and six months after the surgery. Patients with recurrent detachments, patients with only eye, patients requiring additional vitreoretinal surgery and patients with corneal pathology were excluded.Results: No significant difference was present between the study and control group for corneal thickness, anterior chamber depth, iridocorneal angle, spherical equivalent and astigmatism preoperatively. Preoperative intraocular pressure in the study group was statistically significantly lower. There was a significant increase in the central corneal thickness at the first postoperative day and week. Corneal thickness began to decrease after the first postoperative day and became slightly thinner than preoperative values at the postoperative one month. The decrease in the anterior chamber depth at the postoperative first day, first week, first month, third month, six months with respect to the preoperative values was statistically significant. The increase in the axial length at the postoperative first day, first week, first month, third month, six month with respect to the preoperative values was statistically significant. Postoperative axial eye length was increased to 1.17 mm at postoperative first day, 1.23 mm at first week, 1.14 mm at first month, 0.94 mm at third month, 0.74 mm at six months compared to preoperative values and this increase was statistically significant. The increase in the astigmatism at the postoperative first day, first week, first month, third month with respect to the preoperative values was statistically significant. The decrease in the iridocorneal angle 0º values at the postoperative first day, first week, first month, third month and iridocorneal angle 180? values at the postoperative first day, first week, first month with respect to the preoperative values was statistically significant. The myopic shift in the spherical equivalent at the postoperatif first day, first week, first month, third month and six month with respect to the preoperative values was statistically significant. Myopic shift was increased to -2.61 D at the first postoperative day, -2.4 D at first week, -2.34 D at first month, -2.08 D at third month, -1.84 D at six months compared to preoperative values.Conclusion: The change in the central corneal thickness, iridocorneal angle and astigmatism after scleral buckling surgery was mild and temporary and almost returned to preoperative levels within six months. However, increase in the axial length, myopic shift and anterior chamber shallowing remained and did not return to preoperative values even after six months.