Quality control of bituminous mixtures
Bitümlü karışımların kalite kontrolü
  1. Tez No: 27278
  2. Yazar: AYNUR METİNEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER YAĞIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İstatistiki Kalite Kontrol, Bitümlü Karışımlar, Kontrol. iv, Statistical Quality Control, Bituminous Mixtures, Control. Ill
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZ BİTÜMLÜ KARIŞIMLARIN KALİTE KONTROLÜ MET1NEL, Aynur Yüksek Lisans Tezi, İşletme Bölümü Tez Yöneticisi : Ömer Yağız Şubat, 1993, 127 sayfa. Bu Çalışmada, Türkiye'de bitümlü karışımların kabulünde kullanılan“Karayolları Fenni Şartnamesi”incelenmiş ve bitümlü karışımlar için istatistiki yöntemlere dayanan bir sistem önerilmiştir. Bu sistem geliştirilirken, Kartal -Şamandıra şantiyesinden alman numunelere, aggreganın tane büyüklüğü dağılımının tayini için elek analizi deneyi uygulanmıştır. Gelişigüzel örnekleme sistemine göre alınan numunelerle, şantiyede günlük işlemler sırasında alman ve temsili olmadığına inanılan numuneleri karşılaştırmak için Analysis of Variance testi uygulanmış ve F olasılıkları numunelerin ortalama değerleri arasında önemli farklılıklar olmadığını göstermiştir. Bu iki farklı örnekleme yöntemi, mevcut şartname limitleriyle de karşılaştırılmıştır. Sonuçlar, limitlerin uygun olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT QUALITY CONTROL OF BITUMINOUS MIXTURES METÎNEL, Aynur M. EL A in Business Administration Supervisor: Ömer Yağız February,^ 1993, 127 pages. This study discusses a system currently used in Turkey, namely the“Technical Specification of General Directorate of Highways Department of Turkey”, for accepting bituminous mixtures and a proposed system based on statistical analysis of bituminous mixtures. In developing the proposed system, a random sampling plan is used, to collect samples from a plant in Kartal -Samandira. The samples are tested to determine their gradations. A test of Analysis of Variance is conducted to compare the random samples with routine samples, and the F probabilities indicated that there is no significant difference in the two mean values. These two sampling data are also, compared with the present specification limits. The results showed that, the figures are in close aggreement with the specifications.