The Impact of rural industrial investment in Turkey: the case of Van
'Türkiye'de kırsal sanayi uygulamalarının toplumsal yapı üzerindeki etkileri: Van örneği'
  1. Tez No: 27286
  2. Yazar: CAHİT BAĞCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUTLU KAYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kalkınma, Kırsal Sanayi, Göç, Yatırımlar, Nüfus, İşsizlik, Şehirleşme, Yerel Yönetim, Kamu Harcamaları, Gelişmişlik Endeksi, Development, Rural Industry, Migration, Investments, Population, Unemployment, Urbanization, Local Government, Public Expenditures, Index of Development
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
öz TÜRKİYE'DE KIRSAL SANAYİ UYGULAMALARININ TOPLUMSAL YAPI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ : VAN ÖRNE?İ" BA?CI, Cahit Yüksek Lisans Tezi, Sosyoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Kayhan Mutlu Eylül, 1993,... sayfa Bu çalışmada geniş anlamda sanayinin çevreye ve insana etkileri, dar anlamda ise sanayi etkisinde gelişme gösteren ve kaynak taraması yöntemi ile ü'in gelişme odaklan tespit ediimeye çalışılmıştır. Çalışmada 1980 yıllarından sonraki göç olayı kırsal sanayi ile değerlendirilerek bir ilin çekici bir konuma gelişi, sanayinin doğuşu ile ilde meydana gelen fiziki ve sosyal değişmeler ele alınmıştır. Hükümet politikalarıyla cazibe merkezi konumuna getirilmeye çalışılan Van İli'rsde sanayi alanında meydana gelen gelişmeler, hayat standardının yükselmesine, Doğu'dan Batı 'ya göç hareketinin yavaşlamasına ve dolayısıyla kırsal alandaki sosyal yapıda meydana gelen parçalanmaların azalmasına neden olmaktadır. Kırsal alanın kalkındırılmasında merkez köylerin gelişme odakları olabilecekleri, yerel katılım ve tasarrufların harekete geçirilmesiyle, büyük bir potansiyelin ortaya çıkacağı muhakkaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT“THE SOCIAL IMPACT OF RURAL INDUSTRIAL INVESTMENTS IN TURKEY: THE CASE OF VAN”BA?CI, Cahit M.S. in Sociology Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Kayhan MUTLU September, 1993 The study dealt with the impact of industry on environment and human fac tor in general and the social development in the Van province developing under the impact of industry. The focuses for development in the province has been tried to be determined by techniques of research such as interview and literature survey. The fact of migration immigration after 1980s has been evaluated with rural indus try, and the issues such that how the province became attractive, the emergence of rural industry and physical and social changes occurred in the province have been taken up. Developments occurred in the industrial area in the Van province which was tried to be an attraction center by government policies has caused the increase in the living standards, slowed down the migration from East to West and consequently increased the break ups in the social structure of rural area. In this study, it has been suggested that central villages could be focal points for development of rural area and a great potential could definitely be created by activating local participation and financial savings.