Ratlarda oluşturulan kırık modelinde elektromanyetik alan ve lineer polarize polikromatik ışık tedavisinin etkinliğinin radyolojik ve histolojik yöntemlerle incelenmesi ve manyetik alana maruz kalan ratlarda iç organ ve beyin dokusundaki histolojik değişimlerin araştırılması.
Ratlarda oluşturulan kirik modelinde elektromanyetik alan ve lineer polarize polikromatik işik tedavisinin etkinliğinin radyolojik ve histolojik yöntemlerle incelenmesi ve manyetik alana maruz kalan ratlarda iç organ ve beyin dokusundaki histolojik değişimlerin araştirilmasi.
  1. Tez No: 272873
  2. Yazar: GÜLŞAH YAŞA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERDA ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Ortopedi ve Travmatoloji, Physical Medicine and Rehabilitation, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Pulse elektromanyetik alan tedavisi, lineer polarize polikromatik ışık, kırık iyileşmesi, manyetik alanın yan etkisi, Pulsed electromagnetic fields, lineer polarized polycromatic light, fracture cure, side effect of the magnetic field
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Günümüzde artan trafik ve iş kazalarını ve yaşlı nüfusun artması nedeniyle kırıkların sık görülmesi, kırık iyileşmesini önemli bir sağlık problemi haline getirmiştir. Kırık iyileşmesini hızlandırmak ve komplikasyonları önlemek için birçok uygulama kullanılmaktadır.Çalışmamızda, 22 adet wistar albino cinsi ratın, tibialarında kırık oluşturulduktan sonra, 8 pulse elektromanyetik alan tedavisi, 8 rata lineer polarize polikromatik ışık tedavisi uygulandı. 6 rat kontrol grubuna alındı ve hiçbir tedavi uygulanmadı. 15 seans pulse elektromanyetik alan tedavisi ve lineer polarize polikromatik ışık uygulaması sonrasında; kırık bölgesinden histomorfometrik ölçüm, radyolojik skorlama ve kemik mineral yoğunluğu ölçümleri yapıldı. Kan kalsiyum, fosfor düzeylerine bakıldı. Pulse elektromanyetik alan tedavisi uygulanan ratlarda beyin, böbrek, karaciğer ve akciğer dokularındaki histolojik değişimler incelendi.Histomorfometri, direkt grafi ve kemik mineral yoğunluğu ölçümleri pulse elektromanyetik alan tedavisi grubunda, kontrol ve lineer polarize polikromatik ışık gruplarına göre kırık iyileşmesi açısından daha iyi olarak bulundu. İndirekt olarak uygulanan lineer polarize polikromatik ışık sonrası bu değerler kontrol grubuna göre daha düşük bulundu. Gruplar arası istatiksel olarak anlamlı fark sadece trabeküler ayrıklık değerinde saptandı. Kan kalsiyum ve fosfor düzeyleri pulse elektromanyetik alan tedavisi grubunda diğer gruplara göre yüksek bulunurken, lineer polarize polikromatik ışık grubu ve kontrol grubu ortalamaları neredeyse eşit olarak saptandı.Pulse elektromanyetik alan tedavisi grubu ratların beyin, böbrek, karaciğer, akciğer dokuları immunhistokimyasal incelemeleri, kontrol grubuyla aynı olarak değerlendirildi.Sonuç olarak, pulse elektromanyetik alan tedavisi kırık iyileşmesinde etkin bir fizik tedavi ajanı olduğu, beyin ve iç organlara yan etki göstermemesi ilede güvenli bir şekilde kullanılabileceği, lineer polarize polikromatik ışığın indirekt uygulamasının ise kırık üzerine etkisiz olduğu düşünüldü.
Özet (Çeviri)
At the present time, fractures occurs frequently due to the increasement of both traffic and industrial accident and also increasement of elder people number. As a result of this, nowadays recovering of fracture become an important health problem. Many applications can be applied for accelerate the fracture recovery and prevent the complications.In this study, 22 wistar albino rats were used as an experimantal materials. After the broken of tibia regions of rats, pulsed electromagnetic fields, lineer polarized light cure were applied each 8 rats seperately. 6 rats were used as a control and cure were not applied. After the 15 session applications of pulsed electromagnetic fields and lineer polarized light cure, histomorfometric measurements, radiological scores and bone mineral density measurement were done. A statistically significant difference between groups was found only in the value of trabecular separation. Blood calcium and phosfor levels were also measured. Histological variations in brain, kidney, liver and lung tissues were examined in rats which were applied with pulsed electromagnetic fields.Histomorfometry, direct graphy and bone mineral density measurements, recovering of fracture were found to be higher in pulsed electromagnetic fields group compare to the control and lineer polarized light cure groups whereas after the indirect application of lineer polarized light cure groups lower values were obtained compre to the control groups. Blood calcium and phosfor levels were found to be higher in pulsed electromagnetic fields while averages of lineer polarized light cure groups and control groups were detected as an equivalent.The brain, kidney, liver and lung tissues and immunohistochemical observations of pulsed electromagnetic fields group rats was detected as the same as with control groups.As a result, pulsed electromagnetic fields agent application was found to be the effective physical cure technic and due to having without side effect for the brain and internal organs, and can be suggested safely, indirect application of lineer polarized light cure was thought to be ineffective on fracture.