Karotis arter darlıklarında Sonografik Nascet İndeks'in doppler parametresi olarak kullanımı
Usage of Sonographic Nascet İndex as a doppler paramater
- Tez No: 272936
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sonografik NASCET İndeks, Doppler ultrasonografi, karotis stenozu, düşük dansiteli lipoprotein, Sonographic NASCET Index, Doppler ultrasonography, carotid stenosis, low density lipoprotein
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Çalışmamızda, İnternal Karotis Arter'inde %50'den fazla darlık saptanan olgularda Sonografik Nascet indeks'in anjiografi ile olan korelasyonunun, karotis Doppler incelemede en doğru parametre olarak kabul edilen Pik Sistolik Volüm'ünkinden daha yüksek olduğunu göstermeyi amaçladık.Serebral anjiyografi tetkikinde internal karotis arterinde %50-99 arasında darlık tesbit edilmiş, 16 hastaya karotis Doppler ultrasonografi tetkiki yaptık. Her incelemede proksimalde maksimum stenoz bölgesinden ve stenoz bölgesinin yaklaşık 3 cm distalinden Pik Sistolik Volüm ve End Diastolik Volüm değerleri ölçüldü. Daha sonra ölçülen değerlerden kuralına uygun olarak Sonografik NASCET İndeks hesaplandı.Tüm hastaların düşük dansiteli lipoprotein değerleri, serebral anjiyografideki darlık yüzdeleriyle ilişkisini arştırmak amacıyla tek tek kaydedildi.Ölçülebilen verilerin normal dağılıma uygunlukları tek örnek Kolmogorov Smirnov testi ile değerlendirildi. Pik Sistolik Volüm, End Diastolik Volüm ve Sonografik NASCET İndeks düzeyi için Receiver Operating Curve analizi ile cut-off değerleri hesaplandı. Ayrıca Pik Sistolik Volüm, End Diastolik Volüm ve Sonografik NASCET İndeks düzeylerinin anjiyografi darlık yüzdesini açıklama yüzdelerini bulmak için lineer regresyon yapıldı.Çalışmamızdaki toplam 17 darlığın 14'ü preoklüziv olmayan ciddi darlıklardı ve Pik Sistolik Volüm, End Diastolik Volüm ve Sonografik NASCET İndeks değerleri standart lineer regresyon modeline uyuyordu. Darlıkların 3'ü ise preoklüziv kritik darlıklar olup Pik Sistolik Volüm, End Diastolik Volüm ve Sonografik NASCET İndeks değerlerinin her biri düşük değerlerdeydi. Bu nedenle darlıklar, darlık yüzdelerine göre %50-95 ve >%95 olarak ikiye ayrıldı.Pik Sistolik Volüm ve Sonografik NASCET İndeks'in her ikisinin de seçicilik, duyarlılık ve doğrulukları %100 çıkmasına rağmen Sonografik NASCET İndeks'in anjiyografik darlık yüzdesini açıklama yüzdesi (r2 = 0,52, p= 0,004), Pik Sistolik Volüm'e (r2 = 0,49, p= 0,004) göre daha yüksek bulundu. End Diastolik Volüm'ün ise hem Sonografik NASCET İndeks hem de Pik Sistolik Volüm'e göre anjiyografik darlık yüzdesini açıklama yüzdesi (r2 = 027, p= 0,053) ve seçiciliği (%90) daha düşüktü. Preokluziv olarak saptanan 3 darlığın ikisinde Pik Sistolik Volüm, End Diastolik Volüm ve Sonografik NASCET İndeks değerleri düşük; birinde ise Pik Sistolik Volüm, End Diastolik Volüm değerleri düşük, Sonografik NASCET İndeks değeri ise yüksek saptandı. Düşük dansiteli lipoprotein ile anjiyografik darlık yüzdesini arasında ise ilişki yoktu (r=0,073, p=0,804).Sonografik NASCET İndeks'in anjiyografik darlık yüzdesini açıklama yüzdesi Pik sisitolik Volüm'e göre daha yüksek olmasına rağmen Sonografik NASCET İndeks ölçümü ile karotis arter darlıklarını değerlendirmede rutinde kullanılan Pik Sistolik Volüm ölçümünün benzer tanısal doğrulukları göstermektedir. Bu ilişkinin daha geniş hasta serilerinde ortaya konması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In our study we aimed to demonstrate that Sonographic NASCET Index had better angiographic correlation in predicting stenosis of 50% or greater than that of most widely used Peak Systolic Volume values.We performed carotid Doppler ultrasound in 16 patients who had been detected 50-99% internal carotid artery stenosis in studies of cerebral angiography. Peak Systolic Volume values of maximum stenosis in the proximal area and approximately 3 cm distal to the stenosis were measured in each sonographic examination. End Diastolic Volume values were measured as well. With these measured values, Sonographic NASCET Index was calculated in accordance with the rule that derived by Hathout et al. Also the age of all patients and Low density lipoprotein levels were recorded to investigate whether there was a relationship between them.Suitability of normal distrubition of data was evaluated with one sample Kolmogorov Smirnov test. Receiver Operating Curve analysis cut-off values were calculated for each of Peak Systolic Volume, End Diastolic Volume and Sonographic NASCET Index. Also, linear regression was performed to find percent explanation against measured angiographic stenosis.In our study 14 of 17 strictures were non-preoclusive sever stenosis and these are appropriate for standard linear regression model. 3 of 17 strictures were preoclusive critical stenosis and each of Peak Systolic Volume, End Diastolic Volume and Sonographic NASCET Index values were in low value. So, we divided strictures into two as 50-95% and ?95. Despite selectivity, spesifity and accuracy of Peak Systolic Volume and Sonographic NASCET Index values was 100%, Sonographic NASCET Index?s percentage explanation against percentage angiographic stenosis (r2 = 0,52, p= 0,004) is higher than that of Peak Systolic Volume?s percentage explanation (r2 = 0,49, p= 0,004). End Diastolic Volume?s percentage explanation against percentage angiographic stenosis(r2 = 027, p= 0,053) and its selectivity were lower than in both Peak Systolic Volume and Sonographic NASCET Index. 2 of 3 preoclusive stenosis had low Peak Systolic Volume, End Diastolic Volume and Sonographic NASCET Index values. 1 of 3 preoclusive stenosis had low Peak Systolic Volume, End Diastolic Volume values but high Sonographic NASCET Index value. There was no relationship between Low-density lipoprotein levels and angiographic percentage angiographic stenosis.Although Sonographic NASCET Index?s percentage explanation against angiographic stenosis percentage is higher than that of Peak Systolic Volume?s percentage explanation, measurements of Sonographic NASCET Index showed similar diagnostic accuracy to measurements of Peak Systolic Volume routinely used in evaluating carotid artery stenosis. This relationship should be required to reveal in large series of patients.