Malignite şüphesi taşiyan meme lezyonlarinda mamosonografi, sintimamografi ve patolojik uyum
The concordance of mammosonography, scintimammography and pathologic findings in the breast lesions suspected of malignancy
- Tez No: 272937
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NERMİN TUNÇBİLEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, Breast Imaging Reporting and Data System, sintimamografi, ultrasonografi, Breast cancer, Breast Imaging Reporting and Data System, scintimammography, ultrasonography
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Meme patolojilerini erken dönemde saptamak amacıyla kullanılan mamografi, teknolojik gelişmelere rağmen tarama yöntemi olarak altın standart özelliğini halen korumaktadır. Mamografi teknolojisindeki gelişmeler nonpalpabl meme lezyonlarının saptanmasını kolaylaştırmakla beraber yöntemin duyarlılığı yüksek ancak özgüllüğü değişken düzeylerdedir. Lezyonların iç yapısı mamografi ile ayırt edilememekte olup, benign ve malign lezyonlar zaman zaman birbirine benzer özellikler göstermektedir.Mevcut yöntemlerin nonpalpabl solid meme lezyonlarında istenen seçicilik düzeyini sağlayamaması nedeniyle, mamografinin duyarlılığının arttığı ve mamografik taramaların yaygınlaştığı son 20 yıl içinde meme biyopsilerinin sayısında belirgin artış olmuştur. Klinik muayene ile palpe edilemeyen, ancak mamografik taramalar sırasında saptanan meme lezyonlarının tanısı ve telle işaretleme ile eksizyonel biyopsi uygulaması günümüzde yaygın olarak uygulananan bir yöntemdir. Ancak çeşitli çalışmalarda lezyonlarda kanser saptanma sıklığının %10-30 arasında bildirilmesi, biyopsi endikasyonlarının belirlenmesinde daha seçici olma gerekliliğini ortaya koymuştur.Sintimamografi yoğun meme dokusuna sahip olgularda ancak klinik muayene, mamografi ve ultrasonografi gibi primer radyolojik yöntemler kullanıldıktan sonra, seçilmiş olguların değerlendirmesine katkılar sağlayabilecek bir görüntüleme yöntemidir.Bizim çalışmamızda görüntüleme bulguları, çalışmamızda altın standart olan patoloji sonuçları ile karşılaştırıldı. Malignite şüphesi taşıyan lezyonlarda görüntüleme yöntemleri arasında uyum olup olmadığı ve tanıda hangi yöntemin daha duyarlı olduğunu bulmayı hedefledik.Çalışmaya katılan 109 olgu Breast Imaging Reporting and Data System sınıflamasında ultrasonografi ve/veya mamografiye göre kategorize edilmiş olup 27 olgu malign patoloji tanısı almıştır. Breast Imaging Reporting and Data System sınıflamasının patolojiyi ayırt etmedeki duyarlılığı %94,6 olarak bulunmuştur.Sintimamografi yapılan 51 olgunun 6 tanesi malign tanısı aılmış olup, 5 tanesi sintimamografide benign olarak değerlndirlmeye karşın patolojik olarak malign idi. Sintimamografinin patoloji sonuçlarına göre duyarlılığı %54,5 olarak saptanmıştır.Bu çalışmanın sonucunda meme radyolojik görüntüleme yöntemlerinde raporlandırmada kullanılan Breast Imaging Reporting and Data System sözlüğüne göre patolojik tanıyı ayırt etme duyarlılığının %94,6 iken sintimamografide duyarlılık %54,5 olarak saptanması nedeniyle sintimamografinin radyolojik görüntülemeye ilave bir yöntem olarak rutinde katkısı bulunmamaktadır. Ancak seçilmiş olgularda radyolojik görüntüleme yöntemlerine ilaveten kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Despite technological advances, mammography, used to detect breast pathologies in early stages, still remains as the golden standard feature. The developments in mammography technologies facilitate the detection of non palpable breast lesions, besides the sensitivity of this method is high; however, its specificity is variable. The internal structure of the lesions cannot be identified by mammography and benign and malignant lesions have similar features from time to time.Because the current methods cannot provide the desired level of selectivity, in the last 20 years, when the sensitivity of mammography has increased and mammographic screening has been widespread, there has been a significant increase in the number of breast biopsies. The diagnosis of breast lesions, which cannot be palped by clinical examination, by mammographic screening and excisional biopsy with wired localization is a commonly applied method nowadays. However, in various studies it is reported that the frequency of detecting cancer in lesions is between %10-30, and it revealed the necessity of being more selective in determining biopsy indications.In cases with dense breast tissue, scintimammography is a screening method which can contribute to the evaluation of selected cases only after some primary methods such as clinical examination, mammography or ultrasonography are used.In this study, the screening findings were compared with the pathology results which are golden standards for the study. It aims to find out if there is concordance between the screening methods in the lesions suspected of malignancy and which method is more sensitive.The 109 cases participated in the study have been categorized by Breast Imaging Reporting and Data System classification, ultrasonography or mammography and 27 of them have been diagnosed as malignant. It is seen that the sensitivity of Breast Imaging Reporting and Data System classification in identifying pathology is %94,6. Among the 51 cases which have received scintimammography, 6 were diagnosed as malignant and although they are considered as benign in sintimammography, 5 of them were pathologically benign. According to the results of the study, the sensitivity of scintimammography is %54,5.As a result of this study, it can be said that scintimammography has no contribution in routine as an additional method to radiological screening because the sensitivity in mammography has been detected as %54,5 while its sensitivity in identifying the pathological diagnosis stated as %94,6 in Breast Imaging Reporting and Data System dictionary, used for reporting of the methods of breast radiological screening.