Finansal kiralama işlemleri ve muhasebeleştirilmesi
Leasing operations and accounting
- Tez No: 273040
- Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİ KIRLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Kiralama, Finansal Kiralama Kanunu, Finansal Kiralama İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi, Leasing, Financial Leasing Law, Accounting of Leasing Operations
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Leasing dünyada yaygın olarak kullanılan bir mali araçtır; özellikle 1950'den sonra önemli gelişme göstermiştir. Finansal kiralama; belirli bir süreç için kiralayan ve kiracı arasında düzenlenen, üreticiden kiracı tarafından seçilerek, kiralayan tarafından satın alınan malın mülkiyetini kiralayanda, kullanımını ise kiracıda bırakan bir anlaşmadır.Finansal kiralama, yüksek maliyetli krediler nedeniyle finansman sıkıntısı çeken işletmelerin ihtiyaç duyduğu fon sıkıntılarının giderilmesinde ve yatırımların canlanmasında itici bir güç oluşturmaktadır.İşletmeler öz kaynakları ile işletmenin finansmanını sağlamak yerine dışkaynaklardan işletmenin sabit varlık yatırımını gerçekleştirmeyi tercih etmektedir. Bu da işletmelerin sabit varlık edinimlerinde alternatif finansman kaynağı olan finansal kiralama (leasing) konusunu oluşturmuştur. Leasing yoluyla sabit varlık kiralayan işletme, daha az kaynak ayırmak, borçlarını uzun vadeye yaymak ve bazı vergi avantajları gibi üstünlükler elde etmektedir.Ülkemizde finansal kiralama işlemlerinin muhasebeleştirilmesine yönelik ilkelerin temel kaynağını 10.06.1985 tarihli 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanunu ile 17 nolu Türkiye Muhasebe Standardı oluşturmaktadır.Bu çalışmanın amacı; finansal kiralamanın alternatif finans tekniklerine göre üstünlüklerini ortaya koymak ve finansal kiralama işlemlerinin muhasebeleştirilmesine ilişkin olarak kiracı ve kiralayan şirketin uygulaması gereken muhasebe politikalarını açıklamaktır.Çalışmanın ilk üç bölümünde literatür taramasının yanı sıra Yatırım Finansal Kiralama A.Ş. çalışanlarıyla kişisel görüşme yapılarak pratik bilgiler de edinilmiştir. Dördüncü bölümde ise finansal kiralama işlemlerinin muhasebeleştirilmesine yönelik bir uygulama çalışmasına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Leasing is a widely used financial instrument in the world; it has shown sinificiant development especially since 1950. Leasing is an agreement that is established between a leasor and a lessee for a specific period of time in which the leased goods is chosen by the lessee, bought from the manufacturer by the leasor and the leasor has the ownership of these goods while the lessee uses them.Financial leasing plays a crucial role in increasing investment and eliminating difficulties of getting funds needed by firms that have financial difficulties because of high cost of loans.Enterprises choose outer sources for real assets investments instead of their equitycapital. Thus constitute the subject of leasing for the way of enterprises to acquire real assets investment. By using leasing enterprises use less real assets, pay the debts in along time and some tax advantages.Accounting for leasing transactions in our country the main source of policy No. 3226 dated 10/06/1985 Leasing Act No. 17 of Turkey constitutes Accounting Standards.The purpose of this study, an alternative to lease financing techniques reveals the advantages of leasing transactions and related accounting as should practice tenants and the rental company's accounting policy is to explain.In the first three chapters of the study of literature as well as the staffs of Yatırım Leasing using personal interviews were also obtain practical information. In the fourth part of a lease transaction for the application of the accounting work is described.