I. Dünya Savaşı yıllarında Osmanlı Devleti topraklarındaki esir kampları
I. World War years soil in the camp of the Ottoman Empire
- Tez No: 273411
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECATİ AKSANYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Esir, Osmanlı Devleti, Garnizonluk, Cenevre, Prisoners, to Ottoman Empire, Of garrison, Geneva
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
I. Dünya Savaşı'nın 1914 yılında başlamasıyla birlikte Osmanlı Devleti 4 yıl sürecek olan uzun bir mücadelenin içerisinde yer almıştır. Osmanlı Devleti I. Dünya Savaşı'nda bazı başarılar elde kazanmışsa da elindeki toprakların çoğunu kaybetmiştir. Bütün bunlara rağmen ümidini yitirmeyen Türk Milleti Milli Mücadeleye girişmiştir. I. Dünya Savaşı'nın ve Milli Mücadelenin başından sonuna kadar doğu, güney ve özellikle Batı Cephesinde karşılıklı olarak esir alınmıştır.''I. Dünya Savaşı Yıllarında(1914-1918) Osmanlı Devleti Topraklarındaki Esir Kampları'' başlıklı bu çalışmada Osmanlı Devleti'nin savaştığı cepheler ve ele geçirilen esirler hakkında bilgi vermeye çalıştık. Esirlerin durumu, uygulanan muameleler, mübadele ve esirlerin değişimi konusunda izlenen politikayı ortaya koymaya çalıştık. Uluslararası Antlaşmalarda esirlere verilen haklarla ilgili bilgiler vererek İtilaf Devleti esirlerinin tesliminde uygulanan strateji konusunda değerlendirmelerde bulunduk.Bu çalışmanın tamamlanmasına kadarki süreç boyunca hiçbir zaman yardımlarını esirgemeyen danışman hocam Yrd. Doç. Dr. Necati AKSANYAR' a sonsuz teşekkürlerimi sunmayı bir borç bilirim. Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Abdullah İLGAZİYE' ye, Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mustafa BIYIKLI' ya, izin konusunda kolaylıklar sağlayan Prof. Dr. Ali SARIKOYUNCU' ya ve arşiv çalışmalarım sırasında yardımcı olan Genelkurmay ATASE Başkanlığı ile diğer arşiv çalışanlarına teşekkürlerimi sunarım. Ayrıca her zaman yanımda olan ve desteğini hiçbir zaman eksik etmeyen değerli aileme sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
Özet (Çeviri)
I With the start of World War I in 1914, which will take four years of the Ottoman Empire took part in a long struggle. I. The Ottoman Empire World War I earned some success in the hands of most of the lost territories. The Turkish Nation has attempted to not lose hope despite all this, the National Struggle. I. Until the end of World War II and the beginning of National Struggle, the eastern, southern and western fronts, especially as the prisoner was mutual.''I. World War years (1914-1918) To The Ottoman Empire in this Study titled'' earth in the Pow Camps fighting fronts of the Ottoman Empire and seized captives tried to tell you about. The situation of prisoners, implementation of the treatment, the exchange and the exchange of prisoners subject to the policies set out in the tried. In the international treaty rights granted to prisoners by providing information about Allied prisoners in the delivery of We have implemented strategies in the assessment.Assistance throughout the process until the completion of this study did not spare any time to Assist teacher consultant. Assoc. Dr. Necati AKSANYAR to know a debt of eternal gratitude to offer. History Department Head Assoc. Dr. Abdullah İLGAZİ to, Vice President Asst. Assoc. Dr. View Bıyıklı 'or, providing convenience for you to Professor. Dr. Ali SARIKOYUNCU 'or, archive my work and help during the chaos of the Presidency of the General Staff would like to thank the staff and other archives. Also, we always support me and not missing any valuable time would like to thank my family forever.