Verimlilik ölçme modeli olarak M. Ramsay ve Bernard W. Taylor-Davıs K. Roscoe modelinin bir işletmede uygulanması
The application of M. Ramsay and Bernard W. Taylor Davis K. Roscoe model at an enterprise as a fertility model
  1. Tez No: 273410
  2. Yazar: FATİH IŞIKDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN ELMACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Verimlilik, Ramsay Modeli, Taylor Modeli, Katma Değer Verimliliği, Faktör Verimliliği, Productivity, Ramsay Model, Taylor's Model, Value-Added Efficiency, Factor Productivity
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu çalışma“ölçülemeyenin yönetilemeyeceği ”gerçeğinden hareket edilerek; günümüz rekabet ve pazar koşullarında işletmelerin varlıklarını sürdürebilmesi ve küresel rekabet için de daha fazla pazar payı alabilmeleri ve bu paya karşın günümüz rekabet ortamında başarılı olabilmek ve değişime ayak uydurabilmek için verimliliğin ölçülmesi, değerlendirilmesi ve arttırılması ile ilgi iki model kullanılarak verimlilik sonuçlarını ve önermeleri içermektedir.Buna bağlı olarak yapılan bu araştırmada; Bursa'da faaliyet gösteren Tofaş Otomobil Fabrikası A.Ş' nin, 2004-2008 yılları arasındaki faaliyetlerini kapsamaktadır. Tofaş Otomobil Fabrikası A.Ş' nin verimliliğini hesaplamak için Ramsay ve Taylor Davis Modelleri kullanılmıştır.Ramsay, çıktıyı toplam maliyet, kar ve hammadde ve malzemeyi maliyetinin toplamı olarak, girdiyi ise, toplam maliyetten hammadde ve malzeme maliyetinin düşülmesiyle bulunan tutar olarak tanımlamıştır. Burada, bulunmak istenen şey; hammadde ve malzemeyi mal ve hizmete başka bir deyişle ürüne dönüştürmede ne ölçüde etken olunduğudur. Aynı zamanda Ramsay modelinde sermaye eşdeğeri ve katma değer yaklaşımını kullanmıştır. Verimlilik ölçümünde sermaye eşdeğeri yaklaşımını tüm girdiler olarak ifade etmiş ve incelenen sistemin verimliliğini (kısmi/toplam) ve varlıkları yaratan sermayeyi gösterdiğini ifade etmiştir.Bernard W. Taylor modeli, diğer toplam faktör verimliliği ölçümlerinden birkaç yönden farklılaşmaktadır. En önemli olanı ise hammaddenin girdi olarak düşünülmemesidir. Çoğu işletme hammaddeyi diğer işletmelerin çıktısı olarak düşünmektedir. Bu modelde hammadde girdi olarak kullanıldığı takdir de kendi gerçek verimliliğini çarptırdığını düşünmektedir. Taylor ve Davis, bir çok verimlilik modelinde ulaşılması zor olduğu için hesaplanmayan yatırımcı katkısını da hesaplamıştır. Yatırımcı katkısını hesaplamak için basit bir formül kullanmıştır.Uygulama sonucunda işletmenin çıktı sağlamak için kaynakların ne ölçüde etkili kullanıldığı ve işletmenin daha verimli bir hale gelmesi işletmenin maddi yada maddi olmayan varlıkların nasıl bir şekil alması konusunda öngörüde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study includes hypothesis and results of two models used for measuring, evaluating and increasing the productivity of enterprises in current rivalry and marketing conditions to get bigger market share in the global marketing and against to this share to be successful in current competitive environment and to keep up with the changes.Accordingly, this research, located in Bursa Tofas Car Factory Inc. 's, between the years 2004-2008 covers activities. Tofas Car Factory Inc. 's Ramsay and Taylor Davis, Models used to calculate the efficiency.Ramsay, the total cost of output, profit and cost of raw materials and ingredients as the sum of its input, and the total cost minus the cost of raw materials and the amount of material as described. Here, we have something desired; raw materials and ingredients in other words, the product of goods and services olunduğudur conversion factor to what extent. At the same time the equivalent of capital and value-added approach used a model of Ramsay. Expressed as the equivalent of capital approach to measuring productivity of all inputs and analyzed the efficiency of the system (partial / total) and stated that assets showed that creates capital.Bernard W. Taylor model, other measurements of total factor productivity differs in several respects. The most important thing is not considered as the raw material input. The output of raw material is considered as most business with other businesses. This model is used as raw material input appreciated considering changes in the efficiency of its real. Taylor and Davis, not calculated because it is difficult to reach a multi-efficiency model also calculated the contribution of the investor. Investors have used a simple formula to calculate the contribution.As a result of the application of resources to ensure that the business was used, and how effectively it has become a more efficient business enterprise or intangible assets, financial predictions were made about how to take a shape.