Belirlilik, belirsizlik ve risk durumlarında sermaye bütçelemesi: Türk bankacılık sektörü üzerine bir uygulama
Capital budgeting under certainty, uncertainty and risk conditions: An application on the Turkish banking sector
  1. Tez No: 273448
  2. Yazar: ALİ YENİAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM BAKIRTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sermaye Bütçelemesi, Risk Analiz Yöntemleri, Belirlilik, Belirsizlik, Risk, Sermaye Yapısı, Sermaye Maliyeti, Net Bugünkü Değer Yöntemi, Capital Budgeting, Risk Analyses Methods, Certainty, Uncertainty, Risk, Capital Structure, Capital Cost, Net Present Value Method
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
İşletmeler genellikle çeşitli kaynaklardan sağladıkları fonları çeşitli yatırım araçlarında değerlendirmekte ve işletme değerini maksimize edecek yatırım bileşimlerini bulma konusunda çalışmalar yapmaktadırlar. Sermaye bütçelemesi de uzun süreli varlık yatırımlarını ifade ettiğinden dolayı yatırımlar içerisinde en fazla öneme sahip, geri dönülebilirliği düşük ve likiditesi az olan yatırımlardır. Bu sebeple işletme açısından riski en fazla olan yatırımlardır. Belirli bir üretim gücünün elde edilebilmesi için yapılan yatırımlar içerisinde sabit varlıklara yaptıkları yatırımların kapsamı bu araştırmanın konusunu oluşturmaktadır. Günümüzde yaşanan ekonomik krizler, konjonktürel durum ya da mevsimsel etkiler işletmelerin yatırım kararları üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Ekonominin genel trend etrafındaki bu hareketliliği işletmeleri belirsizlik ve risk ortamını tanımlama ve buna uygun politikalar geliştirmeye zorlamaktadır.Bu tezde İMKB'ye kote olmuş bankaların sabit varlık yatırımlarının hangi seviyede olduğu ve likidite durumları ile karlılıkları arasında bir ilişki olup olmadığını belirlilik, belirsizlik ve risk koşulları altında belirlenmeye yönelik bir denemede bulunulmaktadır. Bu amaca ulaşmada ilgili veriler, banka bilançoları ve gelir tablolarından yararlanılarak oran analizi ve risk analizi yöntemleri ile elde edilmiştir.Tez üç bölümden oluşmaktadır. Tezin ilk bölümünde sermaye bütçesi teknik yönden ele alınmış, ikinci bölümünde ise araştırmanın uygulama bölümüne ışık tutacak belirlilik, belirsizlik ve risk kavramları ele alınmıştır. Son bölümde ise İMKB'deki bankacılık sektörüne ilişkin likite, karlılık, sermaye oranları hesaplanmış ve risk analizleri yapılmıştır. Sonuç ve öneriler kısmında ise sermaye bütçelemesi analizinin bankacılık sektörü için hayati öneme sahip olduğu, finansal şirketlerin karlılık oranlarının büyümeleri üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğu, sermayenin aktiflere oranını yüksek olan işletmelerin bu dönemde daha çok karlılık gösterdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Businesses usually use various investment opportunities for their funds accumulated from various sources and also make activities to find investment opportunities that maximize their business value. Capital budgeting refer to long term asset investments and therefore have the highest importance, the lowest ROI rate and liquidity. Therefore they are investments posing the highest risk for businesses. This study examines the investment made in fixed assets in order to reach a certain level of production. Economic crises, cyclical conditions or seasonal impact have a very important impact on the investment decisions of businesses today. The level of activity of the economy around this general trend push businesses to define the risks and develop policies accordingly.In this thesis the relation of the amount of fixed asset investment and liquidity of banks listed on Istanbul Stock Exchange and their profitability will be examined under the certainty, uncertainty and risk conditions. In order to reach this goal relevant data were collected with rate analyses and risk analyses using bank balance sheets and income tables.The thesis is composed of three parts. In the first part of the thesis the capital budget is examined from a technical point of view and in the second part the certainty, uncertainty and risk concepts were examined. In the last part liquidity, profitability and capital rates of the banking sector in Istanbul Stock Exchange were calculated and risk analyses were carried out. At the results and suggestions part of this thesis it has been seen that capital budgeting analyses is of critical importance for the banking sector, the rate of profit of finance companies have a positive impact on their enlargement and that companies that have a higher capital than assets have a higher profitability during this period.