Toplumsal belleğin dramatik kurgulanması: (Hatırla Sevgili TV dizisi)
The dramatic editing of social memory: (The TV series is called 'remember darling')
- Tez No: 273551
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞENGÜL ÖZERKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal bellek, bellek, tarih, resmi tarih- toplumsal bellek ilişkisi, televizyon, popüler/kurgusal bellek, dramatik yapı, televizyon dizisi, Social memory, memory, history, television, popular memory, dramatic structure, television series
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 388
Özet
Gerek tüm kitle iletişim araçlarında, akademik ortamlarda, siyasi çevrelerde gerekse gündelik yaşamımızda en çok şikayet edilen konuların başında hiç kuşkusuz ?toplumsal hafızamızın? ne kadar çok zayıf olduğuna yönelik eleştiriler gelmektedir. Öte yandan gündem de sürekli olarak ve çok hızlı bir biçimde belli güç ve çıkar odakları tarafından değiştirilmekte, yeniden yapılandırılmaktadır.Geçmişte insanların bilgi ve haber kaynakları sınırlı sayıda iken, bilişim alanındaki teknolojik gelişmelerin etkisiyle, özellikle 1980'lerden itibaren televizyon ve internetle bilgiye çok daha çabuk ulaşılmaya başlanmıştır. Bununla birlikte 1980'ler ulus-devlet inşası bağlamında, ulusların kendi yakın tarihlerini yeniden ele almaya, geçmişlerini sorgulamaya başladığı dönemlere rast gelir. Bu bağlamda ?toplumsal bellek, bellek, resmi bellek, geçmişle yüzleşme? çalışmaları önem kazanmakla beraber, tarih kitaplarına ve tarihçilerine alternatif yeni hafıza mekanları ve bellek müteşebbisleri ortaya çıkar.2006 yılında özel bir televizyon kanalında yayınlanmaya başlayan ve yakın siyasi tarihimizin 1960-1980 arası siyasi olaylarını, darbeleri, idamları, gençlik hareketlerini, faili meçhulleri, dönemin önemli siyasi aktörlerini ele alan ?Hatırla Sevgili? adlı televizyon dizisiyle birlikte toplumsal hafızamız, ?geçmiş, geçmişle yüzleşme, resmi tarih, popüler tarih, gerçek- kurmaca ilişkisi, drama dili? gibi kavramlar ışığında yeniden tartışılmaya başlandı. Tartışmalar ?gerçek olay ve aktörlerin, kurmaca öykü ve karakterler? aracılığıyla yani televizyon ve drama diliyle nasıl aktarıldığı, kimin bakış açısıyla yeniden üretildiği ve izleyici açısından geri dönüşümlerinin ne şekilde olduğuna yöneliktir.
Özet (Çeviri)
Either through means of mass communication, academic and political circles or in our daily lives, one of the most debated topic has always been that our social memory has always been so weak. On the other hand, the agenda is continuously being changed at an unbelievable pace by certain interest groups together with being restructured.While the information and news resources were limited in the past, through the developments in the Information Technology, especially starting with the 1980?s, accessing any kind of information has become much easier through television and internet. Nonetheless, 1980?s coincide with a period when the nations started to challenge their immediate histories and question their past. In this context, while working on topics like ?memory, social memory, official memory, facing the past? gained importance, new memory spaces and memory entrepreneurs started to emerge as an alternative to history books and historians.Our social memory has started to be challenged in the light of the concepts such as ?past, facing the past, official history, popular history, relationship between reality and fiction, drama language ? following the start of a TV series called ?Hatırla Sevgili? /?Remember, My Darling? in a private TV channel in the year 2006 where the content was to do with our immediate political history with topics like the political incidents of 1960-1980 period, coups d?état, youth movements, homicides and the most prominent political figures of the period. The discussions have been over how the real life incidents and actors have been transmitted through fiction and fictional characters, reproduced through whose point of view and what sort of feedbacks have been received from the audience.