Orwell's transformation: From experience to vision
Orwell'in deneyimden gerçeklik algısına dönüşümü
  1. Tez No: 27404
  2. Yazar: ÖZLEM GÜRKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEZEL NAİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Öz Geçmiş, Diğer Sınıfların Yaşamına Katılım, Siyasi Ortama Tavır, İktidar Hırsı, Dünyayı Düzeltme Özlemi. Özlemin Denetimi, Deneyim, Sanat ve Gerçeklik Algısı. ı v
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZ ORWELL ' IN DEMEYIMDEN GERÇEKLİK ALGISINA DÖNÜŞÜMÜ GÜRKAN Özlem Yüksek Lisans Tezi, İngiliz Edebiyatı Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Nail BEZEL Ağustos, 1993, l08 sayfa George Orwell çağının sosyal problemleri ve siyasi gelişmelerine duyarlı bir yazardı. Bu çalışma siyasi gelişmeler ile Orwell ' in deneyimlerinin nasıl yazarın eserlerine yansıdığını incelemektedir.. Temel olarak Down. and Out in. Paris and London The Road to Wigan Pier, Animal Farm, Nineteen Eigthyfour, A Collection of Essays, ve The Collected Essays Jurnalism and Letters of Orwell Orwell 'in özgeçmişini ve çağının siyasi gelişmelerine verdiği tepkiyi eserlerinde nasıl işlediğini göstermek amacıyla kullanılmıştır. Bunun sonucunda yazarın yasam tecrübesi ve döneminin politik gelişmelerinden doğan ana temalar incelenmektedir» Daha sonra Orwell 'in bir y&z&r olarak, irine düştüğü ikilem tartışılmaktadır. Bu çelişki bir yandan Orwell 'in mevcut toplumu İdeal bir topluma ulaşmak için yeniden düzenlemek isteğinden diğer taraftan da bu idealin gerçekleştirilmesinden şüphe duyan bir denetimi incelemektedir. Sonuç olarak Orwell'in insanlığını geleceği hakkındaki oldukça şüpheci ve karamsar gerçeklik algısı tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ORWELL'S TRANSFORMATION a FROM VISION TO EXPERIENCE BURKAN, Ozlem M..A.. in English Literature Supervisors Assoc, Prof. Dr. Nail BEZEL Agurst.1993,108 pages George Orwell was a sensitive writer towards the social ills and the political developments of his age,. This study examines how Orwell 's experiences accompanied with the political developments of his age are interwovenly reflected in his works, Down and Out in Paris and London, The Road to Wigan Pier, Animal Farm, Nineteen Eighty-Four, A Collection of Essays, The Collected Essays,Journalism an d Letters of Orwell are primarily used to show Orwell's response to his experiences and t ho political developments of his age,, As a result., the major themes that derive from Orwell's biographical background and his response to the political developments of his age is studied,. Then, Orwell's dilemma as a writer is discussed. This conflict is examined on the one hand as the impulse in Orwell to reform the present society to attain an ideal one and on the other hand as the check on this impulse which is skeptical about the realization of this ideal. Consequently Orwell's final dark vision which is highly skeptical about the future of humanity is discussed» Key Words " Biographical Background» Participation in the Experience of Different Classes, Response to the Politics;, The Lust for Power, The Impulse to Reform The Chock on the Impulse. Experience Art and Vision.