Network tabanlı yenilik ve Konya uygulaması
Network-based innovation and Konya case
  1. Tez No: 274285
  2. Yazar: EMİNE ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDÜLKADİR BULUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Ekonomi, Yenilik, Network, New Economy, Innovation, Network
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Yoğunlaşan bilgi, teknolojik yenilikler ve küreselleşmenin etkisiyle çok karmaşık bir hal alan günümüz ?Yeni Ekonomi?lerinde gelişmişlik ve rekabet üstünlüğünün sağlanması açısından gerçekleştirilen yenilikler önemli bir fonksiyona sahiptir. Bu bağlamda çalışmanın konusunu; yenilikler, yenilikler için destekleyici bir ortam oluşturması açısından networkler ve bu bağlantıdan hareketle network tabanlı yenilik incelemesi oluşturmaktadır.Çalışmanın amacı; Konya ilinde yenilik faaliyetleri yürüten firmalar arasında yenilik sürecinde bir networkleşme olup olmadığına dair bir durum değerlendirmesi yapmaktır. Bu doğrultuda Konya ilinde TÜBİTAK destekli Ar-Ge projesi gerçekleştirmiş 49 firma üzerinde bir anket çalışması uygulanmış ve sonuçlar SPSS istatistik programı kullanılarak değerlendirilmiştir.Araştırmada elde edilen verilerin analizleri sonucunda, Konya menşeli yenilikçi firmalar arasında çok paydaş esaslı bir network yapılaşmasının varlığına dair bulgular tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, innovations have a significant function in terms of economic growth and competitive advantage in the ?New Economy? which has become quite complex structure because of condensation of knowledge, technological innovations and globalization. In this respect, the issue of this study consists of innovations, networks which create a supportive environment for innovation and network-based innovation research.The aim of the study is to make an assessment if there is a network among the firms carrying out innovation activities during the innovation process in the province of Konya. In this context, a survey was performed to 49 firms which managed to conduct a TÜBİTAK-supported R&D project in Konya and the results of the survey was evaluated by using SPSS statistical program.The result of data obtained from this survey suggests that there is a network structure based on multi-stakeholder among the innovative firms in Konya has been identified.