Türk bankacılık sisteminin Avrupa Birliği'ne uyum süreci
The adaptation process of Turkish banking system to European Union
  1. Tez No: 274330
  2. Yazar: SELİN ZİGOTAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YUSUF ZİYA AKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Bankalar Kanunu, Basel, Yeniden Yapılandırma
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ekonomi Politik ve İşletmecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Türk bankacılık sektörü, 2000'li yıllara gelindiğinde, tarihinin en büyük finansal kriziyle karşı karşıya kalmış, sektörün yeniden yapılandırılması, bankaların mali yapı sorunlarının çözümlenmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Kasım 2000 ve Şubat 2001 Krizleri göstermiştir ki; Türk bankacılık sektöründe kapsamlı bir yeniden yapılandırma acil olarak tamamlanmalıdır. Bu iki krizden önce Türk bankacılık tarihinde akademik anlamda bir yeniden yapılandırma gerçekleşmemiştir. Bu nedenle Türkiye ekonomisi, bankacılık sektörünü yapılandırmaya başladığı bu dönemi çok iyi değerlendirmelidir. Bu amaçla yapılacak finansal sistem reformlarının başarılı olmasının ön koşulu, istikrarlı bir makroekonomik çerçevenin oluşturulması ve uygun bir bankacılık düzenleme ve denetleme sisteminin kurulmasıdır. Krizi aşmak amacıyla yeniden yapılandırma ve düzenlemeler çerçevesinde; Bankalar Kanunu'nda radikal değişiklikler yapılmış, bankaların faaliyetlerinin düzenlenmesine ve denetimine AB'ye uyum çerçevesinde yeni bir yaklaşım getirilmiştir. Yapılan düzenlemelerde ve denetim anlayışında, uluslararası kabul görmüş prensiplere önemli ölçüde yaklaşılmıştır. Türk bankacılık mevzuatı ile AB mevzuatı arasında esas itibariyle farklılık bulunmamaktadır. 4389 sayılı Bankalar Kanunu'nda yer almasa da Yeni Bankacılık Kanunu'ndaki ?banka? tanımı AB Direktiflerine daha uyumlu gözükmektedir. Yeni Bankacılık Kanunu'nun yasalaşmasını takiben factoring, leasing, tüketici finansman şirketleri gibi kuruluşlarının düzenlenmesi ve denetlenmesi fonksiyonunun BDDK'ya geçmesi ile beraber konsolide denetim ve muhasebe bakımından uygulamaya ilişkin farlılıklar da büyük ölçüde giderilmiş olacaktır. Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu Tasarısı Taslağı'nın yasalaşmasıyla da bu alanda uyum tesis edilecektir. Tasarruf mevduatı sigortası kısmında da değinildiği gibi mevzuatlar arası farklılıklar Türkiye'nin tam üye olmamasından kaynaklanmaktadır. Bu farklılıklar tam üyeliğin gerçekleşmesi ile kolaylıkla giderilebilecektir. Yeni Bankacılık Kanunu, AB düzenlemeleri tek tek taranarak ve uluslararası en iyi uygulamalar esas alınarak hazırlandığından, AB düzenlemelerine tam uyum sağlayacak başlıca sektörlerden birisi bankacılıktır. Bankacılık mevzuatının uyumu, AB'ne tam üyelik sürecinde Türk bankacılık sektörünün en önemli avantajlarından birisi olacaktır.
Özet (Çeviri)
In the year 2000,The Turkish Banking System encountered with its chronogram?s biggest financial crisis which made the authority restructure the sector and solve financial structure matters of the banks. The crisis of November 2000 and February 2001 showed that Turkish Banking System is needed a fast comprehensive restructural change,because there had been no academic restructural changes before these two crisises, so it is a good time for Turkish Economy to make essential changes in banking system.It has to be taken into account that for the success of these reforms, a stable macroeconomic system and a appropriate banking arrangement and audition system must be founded. By these restructural arrangements which were done to overcome the crisis,the law of banks have been changed radically and also banking transactions have been arranged in accordance with the EU?s principles. Basically there is not an important difference between the Turkish Banking Law and the EU?s. In spite of the fact that the Law of the Banks does not contain a definition of ?Bank?, new Law of the Banks has a bank definition which is as same as the definition in EU principles.After the constitution of the new Law of the Banks; mew arrangements which are about factoring,leasing and consumer financing companies? arrangements and audition must be organized by BDDK to eliminate application differences between audition and accounting. With the constitution of the draft law of the bank cards and bank credit cards,this integration process will be strengthened.It is mentioned in the part of savings deposit insurance that there are differences between the laws because Turkey is not an actual member of the EU. These differences can be easily eliminated when the period of membership is completed. The banking sector will be one of the most adapted system to EU because the new law of the Banks has been prepared in accordance with the EU principles and other international applications. This adaptation of the Turkish banking law will be an important advantage for Turkish banking system in the process of integration to EU. Key Words : BASEL,Restructure,The Law Of The Banks