Bosna-Hersek teki kültürel ve politik çatışma zemininin rehabilite edilmesi
Rehabilitation of cultural and political background of conflict in bosnia herzegovina
  1. Tez No: 274329
  2. Yazar: SERVET AKBOĞA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CÜNEYT YENİGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Balkanlar, Soykırım, stikrar, Kültür, Medeniyet, Çatısma, Bulusma
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Medeniyetler çatısması tezini dogrularcasına dünyada meydana gelen kültürel çatısmalar; çatısmanın ekonomik, etnolojik vb. diger faktörlerini gölgede bırakmaya aday görünmektedir. Tam da böyle bir konjonktürde ?Medeniyetler Bulusması? tezinin önemi daha da artmaktadır. Türkiye'nin bu çalısmada inisiyatif alması önemlidir. Bu çalısmaya katkıda bulunmaya devam etmelidir. Diger yandan Türkiye -Balkanlar, Kafkaslar, Orta Dogu gibi- çatısma bölgelerinin oldugu yerlerde kültürel miras sebebiyle ilgisinin bulundugu Osmanlı bakiyesi toplulukların korunması hususunda daha aktif olmalıdır. Soguk Savas sonrası dönemin uluslar arası dengelerinin ve hukukunun belirlenmemis olması ve yeni güç dengelerini yansıtan nihai düzenlemeleri de kapsayan genis ölçekli bir yeni dünya düzeni olusturulamamıs olusu, birçok bunalım alanında bunalımın nihai çözümünden çok dondurulması yoluna gidilmesine sebep olmustur. Bosna-Hersek, bu söz konusu alanlardan birisidir. Bu çalısma Yugoslavya'nın trajik dagılımı esnasında Bosnalı Müslümanlara uygulanan sistematik soykırımı ve imzalanan Dayton anlasmasıyla sogumaya bırakılan ama kesin çözüme ulasılamadıgı için her an potansiyel çatısma alanı olan Bosna- Hersek'teki kültürel ve politik çatısma zeminin rehabilitasyonu konusunda çözüm getirme amacı tasımaktadır. Bu tezin ortaya çıkmasında yapılan arastırmanın planlanmasında Bosna'daki çatısma zemini problem olarak ele alınmıs, bölgedeki Türk kültürünün uluslar arası katılımla korunmasının önemi vurgulanmıs ve bölgede saglanacak istikrarın bölgedeki çatısma zemininin rehabilitesine katkı saglayacagı hipotez olarak ortaya konmustur. Belirli bir plan ve yöntem içerisinde gerekli gözlem ve arastırmalar yapılmıs ve veriler elde edilmistir. Türkiye'nin aktif olarak kültürel ve politik acıdan genelde Balkanları özelde de Bosna-Hersek'i desteklemesi gerektigi savunulmustur.
Özet (Çeviri)
Cultural clashes all around the world, almost by verifying the ?clash of civilizations? thesis, shadows other factors of clash like economy, ethnology etc. In this framework, the importance of meeting of civilizations thesis increases more than ever. Turkey is an important actor in this initiative and it has to play the leading role. On the other hand, Turkey has to be more active in the areas of conflict that have been under Ottoman rule in the past like the Balkans, the Caucasians and the Middle East, as it had been in Bosnia, because of the cultural heritage. Although the Cold War has finished de facto, final arrangements and agreements have not been made that will determine the international balance of power and law after the Cold War. Looking from this perspective, ceasefires that ended the Cold War were made, yet a new and comprehensive world order which will include new power balances and final arrangements could not be established. The basic reason for the fact that the depression in the regions Bosnia Herzegovina, has not been solved but congealed is that the parameters of the new order have not been established. This study aims to present a solution for the rehabilitation of the background of cultural and political conflict in Bosnia-Herzegovina where is a potential conflict area since no definite solution aroused after the Dayton agreement which was signed after a systematical genocide was applied to the Muslim Bosnians during the fragmentation of the former Yugoslavia. During the research made for the thesis, the conflict area of Bosnia has been taken as the problem and the hypothesis is that protection of Turkish culture through international participation and stability in the region will contribute to the rehabilitation of the area. Also, under the hypothesis, estimations have been made for which observations and data have been expected. Observations and research were made and data were collected through a planned and methodological study. It is claimed that Turkey has to support in general the Balkans and especially Bosnia Herzegovina culturally and politically. Key Terms:The Balkans, Genocide, Stability, Culture, Civilization, Clash, Meting