Türk resminde metinlerarası ilişkiler
Intertextual connections in Turkish painting
- Tez No: 274477
- Danışmanlar: PROF. MEHMET MAHİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Metin, metinlerarasılık, resimde metinlerarasılık, ana metin, gönderge metin, Text, intertextuality, intertextuality in the painting art, main text, referential text
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
- Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Metinlerarasılık, postmodernizmin ve 20. yüzyılın önemli kavramlarından biri olmuştur. Bu kavramın ulamlaştırılmasında Mihail Bahtin'in çalışmaları ilksel bir önem taşır; ancak, dünyaya duyurulmasını Julia Kristeva sağlamıştır. Başta Kubilay Aktulum olmak üzere Türkiye'de de metinlerarasılık çalışanlar vardır.Dünya, ?sınırsız bir metin alanı? olarak ele alınır metinlerarasılıkta; ancak hiçbir metin yoktur ki başka metinlerle şu ya da bu şekilde bir ilişki kurmasın. Dolayısıyla her metin, bir metinlerarasılık ilişkisiyle örülmüştür. Bu ilişkinin biçimini ve yöntemini araştırmak işin kuramsal boyutunu oluşturmuştur. Bütün iş bir ?ana metin? ile ?gönderge metin?ler arasındaki işleyiştedir.Yazın alanındaki bu durumun bir benzeri resim alanında kurulabilir mi? Bir resim başka resim(ler)le nasıl etkileşir, sanatçı ya da izleyici bu etkileşimi ya da söyleşimi hangi açılardan ve ne düzeyde öne sürebilir? Burada başta biçim olmak üzere, içerik, biçem, benzeme ve anıştırma gibi kavramlar devreye girmektedir.Bu sorun temelinde, çalışmamızda önce resimde metinlerarasılık, sonra da Türk resminde metinlerarasılık üstünde durulmuştur. Türk resminde metinlerarasılık, biçim, içerik, biçem, benzeme ve anıştırma kavramları üzerinden açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Intertextuality is one of the most important content of postmodernism and of 20th century. Mikhail Bakhtin?s researches have primary importance for categorizing of intertextuality; however, Julia Kristeva announced it to the world. In Turkey, intertextuality is being studied by some experts, leading with Kubilay Aktulum.Intertextuality accept the world as ?an unlimited area for texts,? but there is no text completely different from all the other ones. So, each certain text was textured by a relationship of intertextuality. Investigating the form and the method of this relationship is the theoretical part of this job. he point is the interoperability between a ?main text? and ?referential texts.?Can a similar type of this condition which works in literature be set up in art? How does a painting interact with other one(s)? How can the artist or audience explain this interaction or this dialogism, also what is their viewpoint? At this point, some concepts like form, content, style, resemblance, and allusion step in.On the basis of this problem, I mentioned the two subject. First, intertextuality in the painting generally, and second, intertextuality in the Turkish painting. In this work, intertextuality in Turkish painting art is being tried to be explained in terms of form, content, style, resemblance, and allusion.