Yüzeyel venöz yetmezlikte endovenöz lazer ablasyon tedavisi: Kısa ve uzun dönem sonuçları
Evaluation of short and long term results of endovenous laser ablation therapy in superficial venous insufficiency
  1. Tez No: 274566
  2. Yazar: ARİF ALTINSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET METİN BAYRAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Safen ven yetmezliği, endovenöz lazer ablasyon, Venöz Klinik Şiddet Skorlaması, Saphenous vein insufficiency, endovenous laser ablation, Venous Clinical Severity Score
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Alt ekstremite safen ven yetmezliği toplumda sık görülen, variköz venlerin eşlik ettiği, tedavi edilmediğinde fasiokütanöz hasara neden olabilen ciddi bir hastalıktır. Son yıllarda bu hastalığın tedavisinde, konvansiyonel cerrahi yaklaşıma ciddi bir alternatif oluşturan endovenöz lazer ablasyon tekniği, minimal invaziv olması ve başarılı sonuçlar vermesi nedeniyle önem kazanmıştır. Semptomatik safen ven yetmezliği tespit edilen 202 hasta çalışmaya dahil edildi. İşlem öncesinde venöz hastalığın şiddetini belirlemek amacıyla Venöz Klinik Şiddet Skorlaması (VCSS) kullanıldı. Bu hastalar tedavi sonrası 1.hafta, 1, 3, 6. aylarda ve 2. yılda Doppler ultrasonografi ile takip edildi. Venöz Klinik Şiddet Skorları takibin 6. ayında ve 2.yılda tekrarlandı. Takipler sonunda safen venlerde %96.92 oranında tam oklüzyon, %3.08 oranında rekanalizasyon saptandı. Majör komplikasyon gözlenmedi. Venöz Klinik Şiddet Skorları işlemden önce ve sonra karşılaştırıldı ve skorlarda anlamlı düşme izlendi. Safen ven yetmezliğine bağlı oluşan reflünün 980 nm diode lazer ile tedavisinin kısa ve uzun dönem sonuçları değerlendirildi. Sonuç olarak endovenöz lazer ablasyon, safen ven yetmezliğinde, kolay uygulanabilir, etkin, komplikasyon oranı düşük bir tedavi yöntemidir.
Özet (Çeviri)
Lower extremity saphenous vein insufficiency is a serious and common disease associated with varicose veins, which if untreated may progress to severe venous ulcerations. Recently due to being less invasive and having successfull results endovenous laser ablation therapy have gained serious attention comparing to conventional surgical approach.Two handred and two patients with symptomatic sapheneous vein insufficiency were included in this study. To determine the severity of the venous disease Venous Clinical Severity Score (VCSS) was administered before the procedure.Patients were evaluated at first week, first, third and sixth months and at second year with Duplex ultrasound examination. Venous Clinical Severity Scores were repeated at sixth month and second year of the follow-up.At the end of the follow-up for the saphenous veins; the total occlusion rate was 96.92% and recanalization rate was 3.08%. No major complication was detected. Venous Clinical Severity Scores before and after the procedure were compared and significant decrease was observed.We evaluated short and long term results of endovenous laser ablation treatment in superficial venous insufficiency with 980 nm. In conclusion, endovenous laser ablation treatment in saphenous vein insufficiency is an effective and easy to method with low complication rate .