Kolorektal karsinogeneziste MikroRNA'nın rolü
MicroRNA's role in colorectal carcinoma
  1. Tez No: 274567
  2. Yazar: FERDA KÖKSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET AKKIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Kolorektal kanser, mikro RNA, polimorfizm, Colorectal cancer, micro RNA, polymorphism
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Giriş ve Amaç: Kolorektal kanserler her iki cinste en sık görülen 3. kanser olup, tüm kansere bağlı ölümlerde akciğer kanserinden sonra en fazla öldüren kanser türüdür. Kolorektal karsinogeneziste protein kodlamayan, ancak protein kodlayan genlerin protein ifadelerini düzenleyen miRNA molekülünün rolü tanımlanmıştır. Bu çalışmada; MiRNA-196a-2 gen polimorfizminin kolorektal karsinogenezisteki rolü araştırıldı.Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fak'ne başvuran patolojik olarak kolorektal kanser teşhisi konmuş, kemoterapi veya radyoterapi naif 84 hasta çalışmaya alındı. Çalışmaya katılmayı kabul eden hastalardan bilgilendirici yazılı onam alındı. Hastaların; yaş, cinsiyet, sigara/ alkol içip içmedikleri, kanser evresi, lenf nodu tutulumu, vasküler invazyon, metastaz durumu, ailede Ca öyküsü, CEA, CA-19-9 düzeyleri kaydedildi. Alınan kan örneklerinden MiRNA-196a-2 gen polimorfizmleri çalışıldı. Kaydedilen parametreler ile gen polimorfizmlerinin karşılaştırılması için SPSS.20 istatistik programı kullanıldı.Bulgular: MiRNA-196a-2 gen polimorfizmleri ile hastalık evresi, lenf nodu tutulumu, vasküler invazyon, CEA, CA 19-9 düzeyi, BMI, tümör boyutu, metastaz durumu, cinsiyet karşılaştırıldığı zaman istatiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Hasta ve kontrol grubu olarak ayrıldığı zaman ise gen polimorfizmi ile istatiksel olarak anlamlı bir ilişki mevcut idi. (p: 0,001)Sonuç: MiRNA-196a-2 gen polimorfizminin CC genotip homozigot formunun kolorektal kanser risk artışı ile ilişkisi bulunmamaktadır. Çalışmaya alınan hasta sayısının az olması ve daha erken evrelerdeki hastalardan örnek alınmış olması çalışmamızın sonuçlarını olumsuz etkilemiş olabilir.
Özet (Çeviri)
Background and Aims: In both sexes colorectal cancer is the third most common cancer and after lung cancer is the second leading cause of cancer related deaths overall . İn this study we investigated the role of microRNA gen polymorphism in colorectal carcinogenesis.Methods: In this study 84 patients with pathologically proven colorectal cancer who did not receive chemoterapy or radiotherapy were enrolled. Written informed concent was received from the patients in the begining of study. Patients age, sex, smoking/alcohol drinking status, lymph node involvement, vascular invasion, metastatic status, family history of colorectal cancer , CEA, CA 19-9 levels recorded. İn blood samples miRNA-196a-2 gene polymorphism were studied by using PCR-RFLP method. The parameters recorded for comparison with the gene polymorphisms SPSS.20 statistical program was used.Results: When MiRNA polymorphism and disease stage, lymph node involvement, vascular invasion, CEA, CA 19-9 level, BMI, tumor size and sex compared a statistically significant difference was not found . When stratified into the patient and control group showed a statistically significant association with polymorphisms of the gene was present. (P: 0,001)Conclusion: There is no association between MiRNA-196a-2 gene polymorphism CC genotype homozygous form and an increased risc of colorectal cancer . The small number of patients and patients with earlier stages taken in the sample may have negatively affected the results of our study.