Ark kaynak parametrelerinin optimizasyonu
Optimization of arc welding parameters
  1. Tez No: 274741
  2. Yazar: SADIK USLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEHİM FINDIK, YRD. DOÇ. DR. UĞUR SOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Teknik Eğitim, Metallurgical Engineering, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Ark Kaynak Yöntemi, Kaynak Parametreleri, Optimizasyon, Arc Welding Process, Source Parameters, Optimization
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metal Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada, kullanımı ve uygulama alanı diğer ark kaynak yöntemlerinden daha fazla olan elektrik ark, MIG/MAG ve TIG kaynak yöntemlerine ait kaynak parametrelerinin optimizasyonu yapılmıştır. Kaynak işleminin öncesinde, uygulanışı esnasında ve sonrasında seçilen ve kullanılan parametreler kaynağın kalitesini ve performansını önemli oranda etkiler. Kullanılacak kaynak yöntemine, birleştirilecek malzemelere ve istenilen özel şartlara bağlı olarak; kaynak hızı, akım şiddeti elektrot çapı, kaynak ağzı formu, kaynak pozisyonu, ilerleme ve salınım açısı gibi birçok parametrenin optimum seviyede seçilmesi gerekir. Optimizasyon çalışmasında; literatürde ve uygulamada belirlenen ideal ark kaynak parametreleri belirlenerek bir veritabanı oluşturulmuştur. Ardından bu veritabanı alt yapısı ile çalışan optimizasyon yazılımı hazırlanmıştır. Yazılıma optimizasyon işleminin yapılacağı bir arayüz modülü eklenerek ark kaynak parametrelerinin optimizasyonunu yapabilen bilgisayar programı oluşturulmuştur. Sonuç olarak, geliştirilen bu program sayesinde, kaynak yönteminin seçilmesi ve malzeme ölçülerinin programa girilmesi ile bilgisayar programı tarafından optimizasyon yapılmakta ve tüm ideal kaynak parametreleri otomatik olarak listelenmektedir. Geliştirilen bu program, hem kaynak eğitiminde hem de endüstrideki kaynak uygulamalarında yüksek verim almak amacı ile kullanılabilirken, malzeme sarfiyatı, zaman, verim, performans ve kalite gibi konular açısından yararlı olur. Ayrıca, kaynak bölgesinde oluşma potansiyeline sahip çatlama, kırılma ve kopma gibi hatalar ve buna paralel doğabilecek kazalar minimize edilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the use and application of welding technique is higher than other electrical arc, MIG / MAG and TIG welding method has been made to the optimization of the welding parameters. Before welding process, during and after the implementation of the selected and the parameters of the source significantly affects the quality and performance. To use resources on the method, to combine materials and required special conditions, depending on, welding speed, current setting, electrode diameter, welding of the form, source position, progress and release for many other parameters of the optimal level must be selected. In optimization studies in literature and in practice is determined by determining the ideal parameters of arc welding, a database was created. After working with this database engine optimization software has been prepared. Optimization process will be made to the software interface module that can be added to the optimization of arc welding parameters of the computer program was created. As a result, through this developed program, the selection of welding methods and materials to the extent of entering the program with a computer program made by the optimization parameters and automatically lists all the right resources. While this program, which was developed, can be used both in training resources and practice in the industry resources in order to get high yield, It may be beneficial to metarilal waste, tile, efficiency, performane and quality issues as well. Furthermore, the craking which has the potential to ocur around the source, breaking and breaking off and such errors may arise from paralled accidents can be minimized.