Tekstil tipi tamburlu kurutma makinesinde ısı geri kazanım uygulaması
Heat retrieval application for textile tumble drier
  1. Tez No: 274780
  2. Yazar: ESRA DEVAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Döner Kazanlı Çamaşır Kurutucu, Tekstil Kurutma, Atık Isı, Enerji Tasarrufu, Tumbler Dryer, Textile Drying, Waste Heat, Energy Saving, Heat Recovery
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Günümüzde enerji kaynaklarındaki azalmaların, enerji maliyetlerinin artmasına neden olacağından; enerjinin üretiminden tüketimine kadar tüm evrelerde verimli kullanılması gerekmektedir. Bu noktada enerji tasarrufu oldukça önemlidir.Kurutma sistemleri tasarlanırken; sistemin hem ekonomikliğine hem de nemli ve kurutulmuş malzemenin fiziksel özellikleri, kurutma işleminin başlangıcında içerdikleri nem yüzdesi, uzaklaştırılacak nem miktarı, kurutma sıcaklığı, saatte işlenecek malzeme miktarı gibi parametreler önemlidir. Kısaca kurutma işlemi sırasında dikkate alınması gereken temel özellik istenilen özelliklere sahip ürünün eldesinde minimum enerji tüketimi ve maksimum kurutma hızına ulaşmaktır.Bu çalışmada bir tekstil fabrikasında kullanılan tambur tipi kurutma makinesi incelenmiştir. Mevcut sisteme geri kazanım cihazı ilave edilerek; taze hava geri kazanım cihazında atık hava akımı ile ısıtılarak sisteme verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Decreaseing with the energy sources, energy costs will show increase, therefore energy must use very effective from production to consumption and in that point energy saving is so important.When desinging a dryer, some parameters like economiclies of the process, physical properties both wet and dry materials, moisture content (%) of material before the begining drying process, drying temprature are important. Shortly in a drying process the most important characteristic is max drying velocity and min energy consumption.In that study one tumbler dryer which using in a textile factory is examine. With addition a recovery to the present system, fresh air transmit to system after heating with the waste heat at the recovery.