Biyoteknolojik gıdaların kullanımı bağlamında ilköğretim öğrencilerinin sürdürülebilir tüketim tercihlerinin proje tabanlı öğrenme yaklaşımıyla oluşturulması
Biotechnological use of food in the context of sustainable consumption elementary students choose to create with the project based learning approach
  1. Tez No: 274865
  2. Yazar: NAZMİYE EZGİ EŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZ ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoteknoloji, proje tabanlı öğrenme yaklaşımı, akademik başarı, genetiği değiştirilmiş gıdalara yönelik tutum, gıda zinciri, sürdürülebilir tüketim, Biotechnology, project-based approach, academic achievement, attitudes towards genetically modified foods, food chain, sustainable consumption
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırma ilköğretim çağındaki öğrencilerin gıda zincirini ve biyoteknolojik gıdaları tanımaları, bunların çok yönlü etkileri konusunda bilinçlenmeleri ve sürdürülebilir tüketim kalıpları edinebilmeleri amacıyla yapılmıştır. Amaç çerçevesinde planlanan eğitim programı, öğrencilerin biyoteknolojik gıdaların üretimi ve tüketilmesinin bütün aşamalarını araştırarak çok yönlü şekilde kavrayabilmelerini ve bilinçli şekilde kullanabilmelerini sağlayabilecek ?proje tabanlı? şekilde yürütülmüştür.Araştırma evrenini İlköğretim 7.sınıf öğrencileri oluştururken, araştırmanın örneklemini ?Uşak Dülgeroğlu İlköğretim Okulu? 7-D sınıfı öğrencileri oluşturmaktadır.Araştırmada veriler öğrencilerin seviyesine göre araştırmacı tarafından hazırlanan 31 sorudan oluşan ?tutum ölçeği? ve 6 soruluk çoktan seçmeli ve 6 tane açık uçlu sorudan oluşan ?başarı ölçeği?nin örneklemi oluşturan 29 öğrenciye ön test ve son test şeklinde uygulanmasıyla elde edilmiştir.Araştırmada kullanılan tutum ölçeğinin analizinde SPSS 15.0 istatistik programı kullanılmıştır. Araştırmanın diğer kısmı nitel araştırma olup araştırmacı tarafından uygulanan etkinlikler, etkinlikler sırasında elde edilen gözlem sonuçları ve başarı ölçeği incelenmiştir.Araştırma sonunda elde edilen verilere dayanarak besin zinciri, tarladan sofraya gıda zinciri, biyoteknolojik gıdalar ve bu gıdaların çok yönlü etkileri ile ilgili konuların proje tabanlı yaklaşım ile işlenen derslerde öğrencilerin daha aktif olduğu, yaparak yaşayarak öğrenmenin kalıcılığı arttırdığı, bu yaklaşımın davranış ve tutum değişikliğinde etkin olduğu görülmüştür. Elde edilen veriler sonucunda kavram yanılgılarının ve tutumlarının anlamlı ölçüde değişime uğradığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This survey of elementary school students get to know the food chain and food biotechnology, their awareness about the effects of multifaceted and sustainable consumption patterns was conducted to be able to obtain. Planning purposes within the framework of the educational program, students and biotechnological production of food consumed at all stages of research and able to multi-conscious way able to use the clutch to provide“project-based”as conducted.7.sınıf Elementary students creating a universe of research, research sample“Usak Dülgeroğlu Elementary School”7-D class of learners.The data of students by level researchers prepared 31 questions consisting of“attitude scale”, and 6 multiple choice, six of them open-ended questions, consisting of“success measure”of the sample by 29 students pre-test and post test in the form of implementation has been obtained.Study of the attitude scale used SPSS 15.0 statistical software was used in the analysis. The other part of the research by qualitative research and applied research activities, events and achievements during the observation results obtained constitute the scale.Research at the end of the data obtained on the basis of the food chain, "from farm to fork chain, biotechnology foods and these foods are very versatile with the effects of issues related project-based approach and are processed in the courses students are more active that do live up to that learning retention is increased, this approach to behavior and attitude changes that were active in the was observed. The data obtained as a result of misconceptions and attitudes that were significantly altered.