Evsel atıksularda membran bioreaktörle azot(N), fosfor(P) ve karbon (KOI) gideriminin incelenmesi
Investigation of nitrogen(N), phosphorus(P) and carbon (COD) removal from municipal wastewater wtih membrane bioreactor
- Tez No: 274977
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKTAY ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: SMBR, evsel atıksu, atıksu arıtımı, SMBR, municipal wastewater, wastewater treatment
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Membran teknolojileri ile evsel atıksuların arıtımına yönelik uygulamaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Konvansiyonel ileri arıtma tesislerine kıyasla minimum düzeyde işletme problemi yaşanan bu sistemler, düşük hidrolik bekletme sürelerinde ve uzun çamur yaşlarında işletilebilmektedir. Ayrıca sistemden atılan çamur miktarının düşük olması, alan ve personel ihtiyacının az olması gibi avantajları, küçük yerleşim yerleri için uygulanabilir atıksu arıtma yöntemlerinden biri olduğunu göstermektedir.Bu çalışmada, Kayseri ilinin Buğdaylı köyünden kaynaklanan atıksuların arıtımı için öncelikle Kayseri atıksu arıtma tesisine (KAAT), pilot ölçekli daldırılmış membran biyoreaktör (SMBR) sistemi kurulmuştur. SMBR'ın sistem performansı ve verimi, pilot ölçekli sistemde belirlendikten sonra Buğdaylı mevkiine kurulan 140 m3/gün kapasiteli tam ölçekli SMBR tesisinde arıtma çalışmalarına başlanmıştır. Analizler yapılarak sistem verimleri değerlendirilmiştir.Yapılan analiz sonuçlarına göre Kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ), 5 günlük biyolojik oksijen ihtiyacı (BOİ5), askıda katı madde (AKM), toplam azot (TN), toplam fosfor (TP) ve amonyum azotu (NH4-N) parametrelerinde sırasıyla %92.3, % 98.8, % 99.5, % 43.9, %50.1 ve %99.9 giderim verimi elde edilmiştir. Yapılan bu çalışma ile tesis çıkış suyu değerlerinin Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği'nde (SKKY) verilen standartları sağladığı ve sulama suyu olarak kullanılabileceği görülmüştür. Ayrıca ülkemizde küçük yerleşim birimleri için SMBR sistemlerinin uygulanabilirliği açısından örnek teşkil edebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The number of membran technology applications for municipal wastewater treatment increases day by day. Compared with conventional advanced treatment methods these methods have less operational problems. These technologies can be operated with low hydraulic retention times and high sludge retention times. Furthermore, because of advantages like low waste sludge generating, low area and personal demand, this is an applicable technology for small dwelling area?s wastewater treatment.In this study, for the treatment wastewater generated by Buğdaylı Kayseri city location, a pilot-scale submerged membran bioreactor (SMBR) was installed at Kayseri Wastewater Treatment Plant. After determination of the efficiency of the pilot-scale SMBR a treatment application with SMBR plant which has 140 m3/d capacity was established at Buğdaylı location. The commissioned plant was monitored and experiments were evaluated.According to the experimental results the treatment efficiencies for COD, BOD5, TSS, TN, TP and NH4-N parameters were 92.3%, 98.8%, 99.5%, 43.9%, 50.1% and 99.9% respectively. Based on the experimental results, the effluent water values appropriate for Water Pollution Control Regulations discharging limits. Furthermore, it is expected that this study serve as an example study for small dwelling areas in terms of their applicability.