İnsan kaynakları performans değerlendirmesinde bulanık AHP/bulanık TOPSIS ile hibrit bir yapının oluşturulması ve bir uygulama
Generation a hybrid system using fuzzy AHP/fuzzy TOPSIS in human resource performance evaluation and an application
  1. Tez No: 275000
  2. Yazar: GONCA KAYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MİTHAT ZEYDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Performans Değerlendirme, Bulanık AHP, Bulanık TOPSİS, Çok Kriterli Karar Verme, Performance Evaluation, AHP, Fuzzy AHP, TOPSIS, Multi-criteria analysis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Teknolojik gelişmelere, rekabet koşullarına ve küreselleşmeye bağlı olarak değişen yönetim anlayışı, firmaların insan kaynaklarına bakış açısını değiştirmiştir. Günümüz rekabetçi çevrede etkin insan kaynağına sahip olmak organizasyonların başarısında önemli bir rol oynar hale gelmiştir. Bu nedenle büyük önem kazanan konulardan biri de çalışan performanslarının objektif bir şekilde değerlendirilmesidir. Genellikle büyük organizasyonlarda değerlendirme süreci kompleks bir yapıya sahiptir. Çünkü birçok karar kriteri ve karar verici vardır. Karar analizi, çok kriterli / amaçlı ortamlarda yapılmaktadır. Bu nedenle objektif bir performans değerlendirme sistemi kurabilmek için değerlendirme sürecinde bilimsel yöntemlerin kullanılması gerekmektedir. Böylece uygulayıcılara da büyük kolaylıklar sağlanır.Bu çalışmada özel sektörde Boydak Holding bünyesinde Boytaş A.Ş. de performans değerlendirme problemi ele alınmıştır. Performans değerlendirme süreci için Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) teknikleri kullanılarak oluşturulan bir yöntem önerilmiştir. Bu yöntem, performans değerlendirme kriterlerinin ağırlıklarının hesaplanması için Bulanık AHP tekniğini, personelin performansının değerlendirilmesi ve bir sıralama elde edilmesi için ise Bulanık TOPSİS tekniğini kullanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In today?s competitive environment, having effective employees takes place a key role to be a successful organization. Therefore, evaluation of employee?s performance is considerable for organization efficiency. Evaluation process is generally a complicated task for the big companies because there are many decision makers and criteria for making decision. So evaluation process involves several factors/criteria and decision analysis has to be done multi-criteria environment. Multi- Criteria Decision Making (MCDM) techniques offer solutions to the problems involving contradictory and multiple objectives. For an objective performance evaluation, using scientific methods provide easiness to practitioners. In this study, a model is offered for employee performance evaluation with a hybrid structure using Multi- Criteria Decision Making (MCDM) techniques. This model involves, Fuzzy Analytical Hierarchy Process Method (FAHP) and Entropy to determine the relative weights of performance evaluation criteria and Fuzzy TOPSIS Method to rank employees? performance values.Proposed model is used for an organization and application of the model which is showed at this application.