Uzun mesafe kablosuz iletişim destekli RFID uygulaması
Long range wireless communication supported RFID application
- Tez No: 275001
- Danışmanlar: PROF. DR. RECAİ KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: RFID, RFID Etiket, RFID, RFID Tag
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
RFID (Radio Frequency Identification - Radyo Frekansı ile Kimliklendirme), içerisinde mikroişlemci, RF blok ve anten bulunan etiketi taşıyan bir nesnenin, kimliklendirilmesini sağlayan teknolojiye verilen addır. Radyo Frekanslı Tanıma Sistemleri'nin günümüzde kullanımı giderek artmaktadır. Bu teknoloji sayesinde kolay envanter sayımı, güvenli geçiş sistemleri, hasta tanımlama gibi insan hayatını kolaylaştıran önemli uygulamalar yapılmıştır. RFID'nin erişim kontrolü ve güvenlik amacıyla kullanımına örnek olarak hava limanları, okullar, laboratuar gibi güvenlik nedeniyle erişimin kontrollü olarak uygulandığı alanlar verilebilir.RFID'nin kullanım alanında, birden fazla RFID okuyucu içeren uygulamalar maliyeti ciddi anlamda arttırmaktadır. Tezde bu tip uygulamalarda hem montaj kolaylığı sağlamak hem de maliyeti düşürmek için sisteme uzun mesafe kontrolünü sağlayacak RF modüller eklenmiştir. RF modüllerle yapılan kablosuz kontrolün RFID ile birlikte kullanımının sonraki dönemlerde yapılacak çalışmalara örnek olması amaçlanmıştır. Tezde kontrolün sağlanacağı ana geçiş noktası tanımlanarak bu noktaya, bir tane RFID okuyucu ve bir de RF verici yerleştirilmiştir. Uzak geçiş noktalarına ise RF alıcı üniteleri yerleştirilmiştir. Bu geçiş noktasının artırılabilir olması maliyetin daha da azalabileceğini göstermektedir. Tasarımda maksimum ihtiyaç ve optimum maliyet esas alınmıştır.Bu tez çalışmasının birinci bölümünde RFID'nin yer aldığı uygulamalar ve tezin amacı belirtilmiştir. İkinci bölümde radyo frekansı ve RF modüller hakkında genel bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde RFID sistem bileşenlerinden bahsedilmiştir. Dördüncü bölüm, tezde tasarlanan RFID okuyucu bloğu, RF verici ve RF alıcı bloklarının şemaları ve çalışma şekli anlatılmıştır. Beşinci bölümde ?Uzun Mesafe Kablosuz İletişim Kontrollü RFID Uygulaması? adlı bu tez çalışmasında beş farklı kontrollü geçiş noktasının güvenli bir şekilde kullanımı sağlanmıştır. Sonuç olarak daha neler yapılabileceği, sistemin avantajı ve dezavantajından bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
RFID (Radio Frequency Identification) is the name of technology which is provided identification one object that carrying label including microprocessor, RF block and antenna. Usage of the RF defining systems is getting increase nowadays. Owing to this technology important application was made which makes human life easy like easy inventory counting, secure passing systems, patient defining. On account of the security reason access limited places like airports, schools and laboratories can be given as example of RFID application of access control and security.In RFID applications including more than one RFID, seriously increase the expenses. In this thesis, RF technology is added to system at those types of application for both decrease the cost and easy mounting. The aim of the usage of RF and RFID as an assembly is to be a future model workout for the next term. Main transition point, where the control is provided, is described and one RFID reader and one RF transmitter is installed. RF receiver units are installed at remote transition points. The availability of increasing these transition points is sign of the possibility of reducing the cost. On this design, maximum necessity and optimum cost are the previously attention point.In the first Chapter, RFID Applications and the aim of the thesis is stated. In the Second Chapter general information is given about Radio Frequency and RF modules. RFID system components are mentioned in the Third Chapter. In the Chapter Fourth RFID reader block, thesis design, running methods and diagrams of RF transmitter and RF receiver blocks are explained. Secure usage of five different controlled transition points are provided, in this thesis named as ?Long range wireless communication controlled RFID application?, in Chapter Five. As a consequence, anything else that can be done, advantages and disadvantages of the system is mentioned.