Şeker üretim endüstrisinde çevre sorunlarının çözümüne yönelik modern yaklaşımların belirlenmesi
Determining modern approaches for solution of environmental problems in sugar production industry
  1. Tez No: 275005
  2. Yazar: TALİP TURNA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM PEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Şeker fabrikası, anaerobik arıtma, atıksuyun tekrar kullanımı, Sugar Factory, anaerobic treatment, re-use of waste water
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Ülkemizde gıda üretim sektörleri içinde önemli bir yeri olan şeker üretim sektöründe son ürün kristal beyaz şekeri üreten şeker fabrikalarında, üretim prosesi sürecinde çok fazla miktarda su kullanılmakta ve dolayısıyla üretim sonunda prosesten çıkan su miktarı da fazla olmaktadır. Ayrıca kirlilik yükü de fazla olan söz konusu sıvı atıkla birlikte, çamur, gaz atıklar ve katı atık oluşumu da şeker fabrikalarımızın yarattığı çevre sorunlarını oluşturmaktadır.Bu tez çalışmasında şeker fabrikaları için en uygun atıksu arıtma yöntemi araştırılmış su kullanımını azaltmak için alınacak önlemler değerlendirilmiştir. Ayrıca fabrikalarının emisyon izni alabilmeleri için uygun yakma teknolojisinin seçimi ve pres filtre toprağı problemin çözümü konusunda öneriler getirilmiştir.Şeker fabrikaları atıksuları için en uygun arıtma yönteminin total biyolojik [anaerobik ve aerobik (denitrifikasyon ve nitrifikasyon)] sistemi olduğu ayrıca su kullanımını azaltmanın en etkili ve ekonomik yolunun atıksu arıtma tesisi deşarj sularının pancar yüzdürme suyu olarak kullanılmak üzere ozonlama ve aktif karbon sisteminden oluşan bir sistemle arıtılmasıdır.Katı atıklar konusunda getirilen çözüm önerileri değerlendirildiğinde en uygun çözümün pres filtre toprağının çimento yapımında kullanılmasının sağlanarak bu atığın ekonomiye kazandırılmasının sağlanmasıdır. Ayrıca şeker fabrikalarının emisyon izni alabilmeleri için en uygun ve ekonomik yakma tekniğinin akışkan yataklı kazan sistemi olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In our country, sugar factories which take an important place in sugar production sector within food production industry produce white crystal sugar as an end product and too much water is used during production process hence; the amount of water at the end of production process becomes in excess. Furthermore; together with such over polluted liquid waste, solid waste formation, gas waste and sludge are also enviromental problems created by sugar factories.In this thesis study, the most appropriate waste water treatment method for sugar factories is researched and measures for reducing the water use is evaluated. Also, suggestions for solving problems of the press filter soil and, for selection of suitable burning technology for obtaining emission permisson of factories were made.Most appropirate way of treating sugar factories waste water is total biological (anaerobic and aerobic (denitrification and nitrification) systems, also most effective and economical way of reducing the water use of factory is to treat the discharge from waste water treatment plants and use this water as sugar beet buoyancy water after treating by a system consisting ozonatian and active carbon.For solid waste, most appropriate way was to use press filter soil for producing cement and recyle it to the economy again. The best and economical way of incineration for take neccessary permissions for emission for sugar factories is fluidized bed boiler system.