Anamur (Mersin) civarındaki Alanya Birliği metamorfitlerinin jeolojisi ve metamorfizma özellikleri
Geology of the Alanya metamorphites in Anamur (Mersin) area, and their metamorphic charecteristics
  1. Tez No: 275219
  2. Yazar: SELMA DELİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜRSEL KANSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Petroloji, Amfibolit şist, Yüksek basınç düşük sıcaklık metamorfizması, Alanya Birliği (Türkiye), Petrology, amphibolite schist, high pressure?Iowtemperature metamorphism, Alanya Unit (Turkey)
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışma alanı orta Toroslar'da yer almaktadır ve Allokton Alanya Birliği ve Aladağ Birliği silsilesi yüzlek vermektedir. Bu çalışma ile bölgenin ve özellikle Alanya birliğinin stratigrafi, petrografi ve metamorfizma özellikleri jeokimyası ve yapısal durumunun belirlenmesi amaçlanmıştır. İnceleme alamnda temelde muhtemelen Antalya Birliği yer almaktadır. Antalya Birliğinin üzerine allokton konumlu ve tamamen metamorfitlerden ibaret Alanya birliği yer alır. Alanya birliği üzerinde tektonik dokanakla yine allokton konumlu Aladağ birliği gözlenir. En üstte ise yamaç molozu ve alüvyonlar gözlenir. Alanya birliği üst üste duran üç metamorfik naptan ibarettir. Mahmutlar grubu (alt nap), altta Kambriyen yaşlı kristalize kireçtaşı, çörtlü dolomit, kuvarsit ara seviyeleri ve yeşilşist mercekleri içeren kloritoyidşist ve yaygın mikaşistlerden oluşur. Üstte ise Geç (?) Permiyen yaşlı metakumtaşı, fillit, kuvarsit ve kristalize kireçtaşları uyumsuzlukla yeralır. Oluşum yaşı bilinmeyen Geç Kretase-Paleosen (?) yerleşim yaşlı Sugözü karışığı (orta nap); yeşilşist, amfibolit bant-mercekleri ve metagabro düzeyleri içeren granatlı mikaşistlerden yapılıdır. Birim içerisinde Kambriyen, Permiyen ve Triyas blokları gözlenmektedir. Yumrudağ Grubu (üst nap) ise altta Kambriyen yaşlı çörtlü dolomite, kristalin kireçtaşı, kuvarsit, kuvarsit ara katkılı ve yeşil şist mercekleri içeren mikaşistlerle başlar. Üstte doğru uyumsuzlukla yeşil şist mercekleri içeren Geç Permiyen yaşlı kuvarsişt, kloritoyit şist-kristalize kireçtaşı- fillit ardalanmalı ve kalın bitümlü kristalize kireçtaşı gözlenir.Çalışma alanında yer alan metamagmatik kayaçlar kalkalkali bazalt ve Okyanus Ortası Sırtı Bazalt karekterindedir. Bu kayaçlarda yapılan sınıflandırmada bunların andezit, trakiandezit ve bazalt olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In the study area located Anamur (Mersin, Central Taurus Belt), allocthonous Alanya and upper allocthonous Aladağ tectonic slices of the Taurus Orogenic Belt crop out. The aim of the present study is to work out the stratigraphy, petrography, metamorphism and structural features of the region and especially of the Alanya unit. The allochthonous Alanya Unit consisting of metamorphites make up the basement of the investigation area. It is tectonically overlain by the allochthonous Aladağ unit. These units are unconformably overlain recentrock talus and alluvial deposits.The Alanya unit consists of three imbricate metamorphic nappes: TheMahmutlar group (the lower nappe), in the lower part is made up of Cambrian aged micaschists and chloritoid schists with crystallized limestone, cherty dolomite, quartziteinterlevels and greenschist lenses; in the upper part Upper Permian aged metasandstone,phyllite, quartzite and crystallized limestone rest uncomfortably. The Sugözü mélange(middle nappe) is made up of garnet-mica schist with greenschist, amphibolite bands-lenses and metagabro levels. This unit with indeterminateage contains Cambrian, Permian and Triassic blocks The emplacement time interval isLate Cretaeeous-Paleocene. The Yumrudağ group (upper nappe) starts in the lower partwith mica schists including Cambrian aged limestone, quartzite intervals and greenschist lenses, higher up with an unconformity pass into the Upper Permian aged alternation of quartz schist - chloritoid schist - calc schist - crystallized limestone - phyl1ite and thick bituminous crystal1ized limestone.