Enerji etkin yapı tasarımının etkili elemanlarından olan yeşil çatıların dünya ve ülkemiz örnekleri üzerinden bir incelemesi
An analysis of green roof being of effective elements of energy- efficient building design over the world and our country
  1. Tez No: 275510
  2. Yazar: MELTEM ERBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİGEN BEYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Architecture, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ekoloji, sürdürülebilirlik, sürdürülebilir mimarlık, çatı bahçeleri, Ecology, sustainability, sustainable architecture, roof gardens
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Kent içinde bulunması gereken yeşil alanlar, iskan fonksiyonlarının ve iş yerlerinin yoğun baskısına dayanamayarak, yerlerini beton yapılara terk etmişlerdir. Yetersiz yeşil alan, tüketilen tahrip edilen ormanlar kentin iklimini giderek değiştirmektedir. Hava kirliliği bir çok kentin temel sorunu haline gelmiştir. Böylece kent ölçeğinde gittikçe azalan yeşili, mimari ölçekte arttırmak için yeşil çatılar da artık bir zorunluluk haline gelmiştir.Bu çalışmayı üç bölüme ayırmak mümkündür. Birinci bölümde, sürdürülebilirlik ve ekoloji kavramları, tarihsel gelişimi ve mimari tasarımdaki yeri, yeşil çatı kavramı, yeşil çatıların tarihsel gelişimi, ekolojik bağlamda mimarlıktaki yeri ele alınmıştır. Yeşil çatıların avantajları, uygulanabilirlikleri ve mimari bir eleman olarak yapı tasarımındaki yeri tartışılarak detaylandırılmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda ?Yeşil çatıların? tarihsel gelişimi, uygulama yöntemleri, yeşil çatı uygulanacak binada bulunması gereken özellikler ve yeşil çatılardaki bitkilendirme tipleri bu bölümde detaylı olarak incelenmiştir.Çalışmanın ikinci bölümünde; Türkiye ve diğer ülkeler üzerindeki yeşil çatı örnekleri incelenmiş, yeşil çatı ile ilgili standartlar ele alınmıştır. Örnekler üzerinde karşılaştırma yapılmıştır.En son bölümde ise; üç gruptan oluşan kullanıcıya ?sürdürülebilir mimari?, ?yeşil çatı? kavramlarıyla ilgili anket uygulanmıştır. Bu araştırmanın amacı; geleceğin mimar, peyzaj mimarı ve iç mimar adaylarının ve akademik personelin ?sürdürülebilir mimari? ve ?yeşil çatı? kavramlarına dikkat çekmek ve teşvik etmek olmuştur. Bu anket araştırmacı tarafından; görsel olarak semantik diferansiyel anket yöntemi ve kapalı uçlu anket yöntemiyle uygulanmış olup Cronbach-Alpha iç tutarlılık kat sayısı 0,851 olarak bulunmuştur.Anket grupları; Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde bulunan mimarlık, iç mimarlık ve peyzaj mimarlığı bölümü 3. ve 4. sınıf öğrencileri ve akademik personellerden oluşmaktadır. Araştırma sonucunda; değişkenler ve örneklem grubunun bahçe çatı, eğimli çatı ve düz çatıyı algılama biçimleri arasında anlamlı bir farklılaşma bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Green areas what should be in urban left own places to concrete structures in order to succumb the intense pressure of housing and business functions. Inadequate green areas, consumed and destroyed forests are increasingly changing climate of the city. Air pollution has become a basic problem in many of the cities. Thus, green roofs have become a necessity to increase green, which is gradually decreasing in the urban scale, in the architectural scale.This analysis can be divided into three sections. In the first section, concepts of sustainability and ecology, place of the historical development and architectural design, the concept of green roofs and the historical development of green roofs, place of ecological context in architecture have been discussed. Within the framework of the concepts of ?sustainability? and ?sustainable architecture?, the advantages of green roofs, applicability and place in the design of the building as an architectural element have been discussed and tried to elaborate. In this context, the historical development of ?Green Roofs?, application methods, necessary attributions in building that should be applied green roof and types of planting of green roofs have been examined in detail in this section.In the second section, examples of green roofs on Turkey and other countries have been examined, and discussed standards related to green roofs. It has been compared over these examples.In the last section , user consisting of three groups have been polled about ?sustainable architecture? and ?green roof?. The purpose of this analysis was to draw attention of candidates of architect, landscape architect, interior designer and academic staff and to encourage them about concepts of ?sustainable architecture? and ?green roof?. It has been used method of sematic differential questionnaire as a visual and method of closed-ended questionnaire to be determinent user informations and ideas in this questionnaire. Cronbach-Alpha the internal consistency coefficient was found to be 0.851. As a result of research, amongst perception of gender, age, business, statute and class variables and samples about garden roofs, pitched roofs and flat roofs cannot been found a significant differentiation.