Pelet ve ekstrude yemlerle beslenen gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss W.,1792) gelişmesine ilişkin karşılaştırmalı bir araştırma
A comparative research about rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fed with pellet and extruded feed
- Tez No: 275714
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KALMA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss), Ağırlık Artış Oranı, Spesifik Büyüme Oranı, Yem Değerlendirme Oranı, Kondüsyon Faktörü, Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss), Weight Gain Ratio, Specific Growth Rate, Feed Conversion Ratio, Condition Factor
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sinop Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Bu çalışmada, Kastamonu ilinde bulunan özel bir alabalık üretim tesisinde hazırlanan pelet yem ile özel bir yem fabrikasında üretilen ekstrude yemin gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss) büyüme ve gelişmesi üzerine etkisi araştırılmıştır. Çalışma sonunda elde edilen verilerden canlı ağırlık artışı, spesifik büyüme oranı, yem değerlendirme oranı ve kondüsyon faktörü hesaplanmıştır.Çalışma 7 Haziran- 7 Kasım 2009 tarihleri arasında (toplam 150 gün) gerçekleştirilmiştir. Günlük olarak yapılan ölçümlerde su sıcaklığı ortalaması12.5±0.28 oC olarak tespit edilmiştir. İki tekerrürlü olarak yürütülen çalışmada, her bir tanka 75 adet olmak üzere toplam 300 balık stoklanmıştır. Balıkların ortalama başlangıç ağırlıkları gruplara göre; I.grup 34.24±0.60 g, II. grup ise 32.64±0.88 g olarak tespit edilmiştir (P>0.05). 150 gün boyunca I. grup balıklar pelet, II. grup balıklar ise ekstrude yemle yemlenmiştir. Denemede, balıklara verilen yem miktarları; su sıcaklığı ve balıkların ortalama ağırlıkları esas alınarak standart tablodan yararlanılarak hesaplanmıştır.Deneme sonunda, I. grup balıklar ortalama 122.00±1.43 g, II. grup balıklar ise ortalama 279.00±2.22 g ağırlığa ulaşmıştır. Tüm çalışmada ortalama canlı ağırlık artış oranları ise I. grupta %29.82; II. grupta ise %54.47 olarak bulunmuştur. Spesifik büyüme oranı I. grupta ortalama %0.88; II. grupta ise ortalama %1.47 olarak hesaplanmıştır. Yem değerlendirme oranları ise I. ve II. grupta sırasıyla; %3.38 ve %1.60 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, the effects of pellet feed that was prepared in a private rainbow trout farm and extruded feed that was produced in a private feed factory in Kastamonu on growth and development of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) were investigated. Live weight gain, specific growth rate, feed conversion rate and condition factor were calculated from the data obtained at the end of the experiment.Experiment was performed between the dates of June 7, 2009 to November7, 2009 (150 days in total). Water temparature was determined as 12.5 ± 0.28 oC in daily measurements. A total of 300 rainbow trout were stocked in the tanks and randomly allocated to four groups (75 individuals in each) in the experiment with duplicate groups. According to the groups, average initial weights of the fishes were 34.24±0.60 g for the firs group, 32.64±0.88 g for the second group (P>0.05). Fish in the first group was fed with pallet feed and the fish in the second group was fed with extruded feed for 150 days. In the experiment the amount of feed that was given to fish was calculated by reference table based on water temperature and average weights of fish.At the end of the experiment fish in the first group and the second group reached an average weights of 122.00±1.43 g and 279.00±2.22 g, respectively. Average weight gain was obtained 29.82 % for the firs group and 54.47 % for the second group. Specific growth rate was calculated as 0.88 % for the first group and 1.47 % for the second group. Feed conversion ratio for the first and the second group was obtained as 3.38 % and 1.60 %, repectively.