Deneysel intraserebral hematom lizisinin iskemik penumbraya etkisi
  1. Tez No: 27601
  2. Yazar: LOKMAN ŞİŞMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN PAŞAOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Deneysel intraserebral hematom, ürokinaz, hematom lizisi, stereotaksik aspirasyon, iskemik penumbra, Experimental intracerebral hematoma, urokinase, lysis of clot, stereotactic aspiration, ischemic penumbra
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET Yirmisekiz erişkin köpekte deneysel olarak oluşturulan intraserebral hematomda lokal ürokinaz uygulaması ve stereotaksik aspirasyonun etkileri araştırıldı. Genel anestezi altında, 6ml otolog kan subkortikal olarak enjekte edildi ve hayvanlar yedi guruba bölündü. Hematom oluşturulmasından sonra, değişik sürelerde pıhtı içine ürokinaz enjeksiyonunun ve ürokinaz enjeksiyonu sonrası stereotaksik aspirasyonun muhtemel faydalı sonuçları dörder köpekten oluşan değişik guruplarda araştırıldı ve tedavi edilmeyen hayvanlardan oluşan kontrol gurubu ile karşılaştırıldı. Beyin spesmenleri, morfometrik ve histopatolojik olarak incelendi. Sonuçlarımız, intraserebral hematomda lokal ürokinazla eritilerek likeifiye hale getirilen pıhtının rezorbsiyonunun hızlandığını, çevre beyin dokusunda ödem ve hücre ölümünün azaldığını, ancak en etkili tekniğin, özellikle erken dönemde uygulandığında lokal ürokinaz kullanımına stereotaksik aspirasyonun eklenmesi olduğunu göstermiştir. Çeşitli sistemik rahatsızlıkları nedeniyle kötü durumda ve derin lezyonlarla gelen hastalarda, hematom oluşumundan sonra mümkün olan en erken zamanda lokal ürokinaz enjeksiyonunu takiben stereotaksik aspirasyonun en iyi çözüm olduğu sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Twenty-eight adult dogs were used to investigate the effects of local urokinase administration and stereotactic evacuation in experimentally produced intracerebral hematoma. Under general anesthesia, 6ml of autologous clod were subcortically injected and the animals were divided into seven groups. The possible beneficial effects of urokinase injection within the clot and stereotactic evacuation after urokinase administration applied at different timesfollowing hematoma production were tested in different groups of 4 dogs each, and compared with a control group of untreated animals. Brain specimens were studied morphometrically and histopathologically. Our results indicate that lysis of intracerebral hematoma by administration of local urokinase accelerates the resorption of the liquefied clot and reduces the edema and cell death in the surrounding brain tissue. Nevertheless, local urokinase plus stereotactic aspiration was the most efficient technique especially when performed in early stages. We conclude that, local urokinase followed by stereotactic aspiration performed as early as possible after hematoma occurrence seems to be the best solution when dealing with patients in poor condition and presenting deep lesion.